Hlavní obsah

Kaczyňskému před volbami přibývají vrásky na čele

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za pár dní, v neděli 13. října, zažijí Poláci parlamentní volby. Podle posledního průzkumu agentury Kantar vládní Právo a spravedlnost (PiS) v nich vede s 40procentní podporou. O volebním vítězství neokonzervativní strany Jaroslawa Kaczyňského už delší dobu nepochybují ani její největší odpůrci.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński

Článek

To, zda očekávaný vítěz bude mít po volbách v 460členném Sejmu také většinu a zda – jak má v plánu – sám dokáže vytvořit novou vládu, však už není tak jisté. Vrásky na čele Kaczynskému kromě opozice dělá také kontroverzní politik Janusz Korwin-Mikke a jeho Konfederace svobody a nezávislosti.

Objevila se vedle opoziční Občanské koalice (KO) s 28procentní podporou, Levice s 10 procenty a Polskou koalicí (KP) s šesti procenty teprve nedávno. Průzkumy liberálně-euroskeptické Konfederaci přisuzují sedmiprocentní podporu. Její lídr, monarchista Korwin-Mikke působí na polské politické scéně od roku 1989.

Alternativa pro vyčerpané voliče 

V minulosti už pronikl se svým uskupením nejen do Sejmu, ale i do Evropského parlamentu (EP). Známý se stal především díky svým nekonvenčním, ale také kontroverzním vyjádřením. Dušuje se, že s Kaczyňským, ale ani s nikým jiným do vlády nepůjde. „Pokud výsledky hlasování potvrdí průzkumy, bude mít PiS vážný problém,“ upozornil portál WP.pl.

Polská veřejnoprávní TVP, která se po nástupu PiS k moci na podzim 2015 změnila v Kaczynského stranickou televizi, nejprve vyzývala Poláky, aby v žádném případě nehlasovali pro Konfederaci. Poté, co se dva týdny před volbami v průzkumech vyšvihla na sedm procent, na ni uvalila informační embargo – jako by ani neexistovala.

Foto: Profimedia.cz

Janusz Korwin-Mikke

Korwin-Mikke zdůrazňuje, že jeho strana je „alternativou pro ty voliče unavené a vyčerpané věčným sporem mezi PiS a Občanskou platformou“. To, zda jeho výzva zabere, je jiná věc, ale polská nevládní média o ní informují, ostatně stejně jako o většině jeho dalších vyjádření.

Sebrat koryta, o to nyní jde

Je třeba přiznat, že tento 76letý politik, obklopený obvykle mladými lidmi a pohybující se po Varšavě na elektrické koloběžce, není žádný suchar. Jeho prostořekost části veřejnosti imponuje.

Prohlásil například, že Konfederace nemá žádný oficiální program, protože „lidi to stejně nečtou“. Vyzval také Poláky, aby přestali krást, protože „vláda nesnáší konkurenci“. Vládní PiS je podle něj „ještě horší, než byla komunistická Polská sjednocená dělnická strana, protože zemi zadlužuje mnohonásobně více než ona“.

Prohlásil rovněž, že nevidí rozdíl mezi Hitlerem, Kaczyňským, (expremiérem) Tuskem či exprezidentem Kwašniewským: „Pro mne jsou to všechno stejná rudá prasata.“ Podle Korwina-Mikkeho vlastně „nejde o to, aby se vyměnila prasata u koryta, ale abychom jim to koryto sebrali“.

V Evropském parlamentu vyvolal bouři tvrzením, že „ženy jsou slabší a méně inteligentní, a proto také musejí méně vydělávat“. Nechal se tam také slyšet, že „sídlo europarlamentu je třeba prodat a zřídit v něm nevěstinec“.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaczyňski slibuje blahobyt. Už zase

Kdyby se polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) spoléhala na poslední průzkumy, které mu dávají 42- až 47procentní podporu, v centrále strany na...

Výběr článků

Načítám