Hlavní obsah

Kabinet podpořil dohodu o brexitu, uvedla Mayová

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu večer oznámila, že má podporu ministrů své vlády pro text předběžné dohody o brexitu mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. Je přesvědčená, že dohoda je v „nejlepším zájmu” Británie. Podle hlavního vyjednavače EU Michela Barniera je dohoda klíčovým krokem na cestě odchodu Británie z EU.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová před svým sídlem v Downing Street 10.

Článek

„Návrh smlouvy s Evropskou unií byl je to nejlepší, co mohlo být vyjednáno,“ uvedla premiérka. Dodala, že šlo o „kolektivní rozhodnutí kabinetu“. Středeční mimořádné jednání vlády trvalo přes pět hodin.

Rozhodování bylo podle jejích slov obtížné zejména ve vztahu k Severnímu Irsku. „Rozumem i srdcem věřím, že toto rozhodnutí je v nejlepším zájmu celého Spojeného království,“ řekla Mayová před svým sídlem v Downing Street 10.

Podle ní existovaly jen dvě alternativy: „Vybudovat budoucnost pro naši zemi nebo se vrátit na začátek a nesplnit slib referenda.” Obsah připravené dohody splňuje "slib referenda" z června 2016, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z evropského bloku. „Toto rozhodnutí chrání pracovní místa a unii,” uvedla dále Mayová s odkazem na unii čtyř zemí Spojeného království: Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska.

Je to nejhorší dohoda v historii
Nigel Farage

Premiérka ve čtvrtek vystoupí s prohlášením v parlamentu.

Jedna z prvních reakcí na oznámení o podpoře předběžné smlouvy přišla od euroskeptika Nigela Farage, který na adresu britské vlády a premiérky nešetřil ostrými slovy. „Každý člen vlády, který je zastáncem brexitu, musí nyní rezignovat, nebo se mu nedá nikdy věřit. Je to nejhorší dohoda v historii,“ napsal na Twitter.

Dánský premiér Lars Løkke Rasmussen byl mezi prvními, který dal najevo spokojenost. „Jasné světlo! Ulevilo se nám, že britská vláda kývla na dohodu, na níž se dohodli naši vyjednavači včera. To je zásadní pro naše občany a pro ostatní evropské země. Nyní musíme zkontrolovat texty a doufejme, že brzy budeme mít solidní dohodu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám