Hlavní obsah

K vraždě politika CDU Lübckeho se přiznal pravicový extremista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

K vraždě politika CDU Waltera Lübckeho se přiznal pravicový extremista Stephan E., napsal server týdeníku Focus. Odkazuje se na slova nejvyššího státního zástupce Petera Franka, které pronesl na neveřejném zasedání výboru pro vnitřní záležitosti, kde informoval o nejnovějším vývoji v kauze vraždy politika. K motivu vraždy Frank podrobnosti nesdělil, podle některých médií to měl být Lübckeho postoj vůči migraci.

Foto: Uwe Zucchi, ČTK/AP

Politik CDU Walter Lübcke

Článek

Stephan E. tvrdí, že čin spáchal sám a nikdo jiný o něm nevěděl. Policie podle Franka přesto pokračuje ve vyšetřování případu a hledá případné spolupachatele. Případ si ponechá ve své gesci nejvyšší státní zástupce, což podle dalších médií je důkaz toho, že vražda skutečně měla politický motiv.

Prezident Spolkového úřadu na ochranu ústavy neboli civilní kontrarozvědka Thomas Haldenwang uvedl, že Stephan E. nebyl kontaktní osobou úřadu ani nebyl cíleně sledovaný.

Vražda Lübckeho Německem otřásla. Jde o první takový zločin pravicového radikála vůči politikovi v poválečných dějinách země.

Pětašedesátiletý Lübcke byl vysoce postaveným úředníkem místní správy v Hesensku. V noci z 1. na 2. června našel Lübckeho příbuzný na terase jeho domu nedaleko Kasselu s prostřelenou hlavu. Zemřel o několik hodin později v nemocnici. Teorie o sebevraždě nebo loupežném přepadení rychle přebilo podezření z popravy kvůli politickému motivu.

Do hledáčku vyšetřovatelů se kvůli činu poměrně rychle dostal právě Stephan E., kterého v polovině měsíce zatkla speciální policejní jednotka.

Podezřelý byl německým úřadům známý kvůli svému dřívějšímu zapojení do pravicově extrémní scény. Pětačtyřicetiletý muž byl v minulosti opakovaně souzen, mimo jiné za pokus o útok trubkovou bombou na uprchlickou ubytovnu nebo za vážné zranění přistěhovalce, čehož se dopustil ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám