Hlavní obsah

Juncker ztrácí po brexitu podporu, podle Merkelové je součástí problému

Berlín

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po britském referendu ztrácí půdu pod nohama. Přesněji řečeno ztrácí podporu německé kancléřky Angely Merkelové, která jej v roce 2014 do Komise prosadila. S odkazem na nejmenovaného ministra spolkového kabinetu to napsal list The Sunday Times.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Jean-Claude Juncker

Článek

Jedním z důvodů tlaků na Juckerův odchod je podle britského listu i jeho „škodolibá radost“ z výsledku britského plebiscitu, ale i jeho snaha využít brexitu k prohloubení evropské integrace.

„Juncker zas a znovu jednal proti společnému zájmu a jeho reakce na britské referendum byla velmi škodlivá,“ řekl Sunday Times zdroj z německé vlády a dodal, že kancléřka začala Lucemburčana považovat za „součást problému“.

V případě reakce na brexit prý Merkelovou navíc rozhněvalo posměváčkovství, které předseda Evropské komise po britském referendu projevil.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Výsledek hlasování o odchodu Spojeného království z EU

Důvěru navíc ztratil i v některých zemích východní části Evropské unie včetně Česka, poznamenávají dále Sunday Times. Evropské politiky popudily mimo jiné výroky o možné nezávislosti Skotska a Severního Irska nebo návrh, aby se na vystoupení Británie zareagovalo rozšířením eura do celé sedmadvacítky.

Zřejmě nejostřeji reagoval český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s tím, že je Juncker „negativním symbolem“ evropského federalismu a měl by rezignovat. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Podobně reagovali i polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski či estonský prezident Toomas Hendrik Ilves. Ten označil chování předsedy EK za otřesné.

Reklama

Výběr článků

Načítám