Hlavní obsah

Jsem v koncích, přiznal mimo mikrofony Sarkozy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy během své poslední zámořské cesty přiznal, že jeho politická kariéra je u konce v případě, že nebude znovu zvolen. A z jeho reakcí bylo poznat, že v znovuzvolení moc nevěří.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Francozský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Prezident před svými poradci prohlásil, že poprvé ve své politické kariéře čelí hrozbě jejího konce.

„V každém případě jsem v koncích,“ řekl. Rozhovor zaslechli novináři, kteří prezidenta doprovázeli během jeho víkendové cesty na Francouzskou Guayanu. Ačkoliv komentář byl neoficiální (tzv. off record), listy Le Figaro a Le Monde se rozhodly ho zveřejnit.

„Poprvé za svůj život čelím konci své kariéry,“ prohlásil Sarkozy a dodal, že v případě volební porážky skončí s politikou a začne klidnější život se čtyřdenními víkendy. „V každém případě bych zcela změnil svůj život, už byste o mně neslyšeli,“ poznamenal.

Nicolas Sarkozy ještě neoznámil, zda bude kandidovat. Francouzská média psala, že tak učiní zřejmě v únoru. Francouzi budou volit prezidenta na konci dubna. V případě, že z prvního kola nevzejde jednoznačný vítěz, což je pravděpodobné, bude následovat začátkem května kolo druhé.

Sarkozyho v průzkumu předstihuje socialista Francois Hollande.

Chci hodně vydělávat

Sarkozy je v politice od svých 28 let, kdy byl zvolen starostou Neuilly-sur-Seine na okraji Paříže. V sobotu prezident oslaví své 57. narozeniny.

Není to poprvé, kdy se prezident hlasitě zamyslel nad svojí budoucností po odchodu z politiky. Před třemi lety podle magazínu Le Point řekl, že už nebude kandidovat v roce 2012, ale raději bude vydělávat "spoustu peněz". "Když vidíte miliardy [!], které vydělává Bill Clinton... Taky bych si chtěl narvat kapsy - 150 000 eur za konferenci!," měl prohlásit.

Reklama

Výběr článků

Načítám