Hlavní obsah

Johnsonovi poradci pařili v sídle premiéra vpředvečer pohřbu prince Philipa

– Londýn

V sídle britského premiéra Downing Street se měla uskutečnit další ilegální oslava. Konala se 16. dubna loňského roku, vpředvečer pohřbu zesnulého prince Philipa. Tou dobou přitom měly být akce podobného typu v zemi zakázány z důvodu šíření koronaviru. Downing Street se za večírek už omluvil. Premiérův mluvčí odmítl sdělit, zda se Johnson omluví královně také osobně.

Foto: Profimedia.cz

Žena s novinami reagujícími na omluvu Borise Johnsona za účast na večírku

Článek

Podle zjištění Telegraphu se popíjelo v Downing Street na dvou místech – na zahrádce a v suterénu.

Vládní poradci a státní úředníci měli zapíjet poslední den Jamese Slacka ve funkci mluvčího a zároveň osobního fotografa premiéra Borise Johnsona.

Očití svědci Telegraphu popsali, že na místě bylo dohromady zhruba 30 lidí.

Já dostal pokutu a premiér ne? Britové žádají o vrácení peněz kvůli vládnímu pokrytectví

Zahraniční

Jedna ze skupin se údajně měla na zahrádku přesunout poté, co se na koberec v suterénu vylilo při tanci moc vína. Jeden z přítomných měl dokonce rozbít houpačku Johnsonova ročního syna Wilfa.

V Británii přitom ten den, 16. dubna 2021, panoval veřejný smutek kvůli úmrtí prince Philipa, který zemřel 9. dubna a pohřben byl 17. dubna.

Země navíc byla na druhém stupni lockdownu, což znamená, že bylo zakázáno setkávat se v uzavřených prostorách s lidmi, kteří nejsou součástí jedné domácnosti.

Johnson: Britům omezení, svým „chlast“

Evropa

„Nemůžete se setkávat ve vnitřních prostorách s lidmi mimo vaši domácnost či podpůrné bubliny (skupina lidí z další jedné domácnosti, se kterou mohli Britové udržovat blízký fyzický kontakt - pozn. red.). Setkávání s jinými lidmi je možné venku, včetně zahrádek, ve skupinách o maximálně šesti lidech,“ stálo tehdy v pravidlech, kterými se Anglie řídila.

Johnson byl na venkově

Kvůli snížení rizika přenosu koronaviru dokonce lidé nemohli na pohřeb chotě královny Alžběty II. nosit ani květiny nebo podepisovat kondolenční knihu.

Mluvčí Downing Street na dotaz Telegraphu uvedl, že premiér Boris Johnson v budově přítomen nebyl, protože byl na svém venkovském sídle v Chequers už od čtvrtka 15. dubna a zdržel se na něm až do soboty.

Situace ohledně nelegálních večírků v Downing Street je v Británii hodně sledovaná. Boris Johnson se dostal pod palbu nejen opozice, ale také občanů.

Umírající maminku mohl zdravit jen přes okno. Britové se bouří proti pokrytectví vlády

Zahraniční

Jeho podpora mezi lidmi neustále klesá a opoziční labouristé podle nedávného průzkumu agentury YouGov vedou v průzkumech už o 10 procentních bodů.

Podle britských médií se během přísných koronavirových opatření uskutečnilo už nejméně šest večírků, které byly přitom tou dobou zakázány.

Sám Johnson se ve středu omluvil za účast na prvním nelegálním večírku, který se uskutečnil v květnu předloňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám