Hlavní obsah

Johnson zablokoval tajnou zprávu o ruském vlivu v britské politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Premiér Boris Johnson a jeho tým zablokovali zveřejnění tajné parlamentní zprávy o ruských vlivu v britské politice. Zpráva nebude publikována dříve než po předčasných parlamentních volbách, které se uskuteční 12. prosince.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson zadržuje zprávu o ruském vlivu v britské politice

Článek

Premiérův mluvčí James Slack odmítl britským médiím sdělit, zda bude vůbec někdy dokument zveřejněn. „Existují postupy, které musíme učinit, než podobnou zprávu publikujeme,“ uvedl pro The Guardian.

Dokument po 18 měsících vypracoval zpravodajský a bezpečnostní výbor (ISC). Jeho předseda Dominic Grieve doslova uvedl, že mu z tohoto rozhodnutí „padá čelist“ a nechápe, z jakého důvodu se Johnsonův tým takto rozhodl.

Jednání proti protokolu

„Protokoly hovoří jasně. Pokud má premiér důvod, proč zprávu nezveřejnit, musí výbor informovat do deseti dnů od obdržení dokumentu,“ připomněl Grieves s tím, že pokud takový důvod není, měla by být zpráva publikována.

Dokument o ruském vlivu přišel na adresu Downing Street 17. října. Politiky měl být odsouhlasen na konci minulého týdne a zveřejněn toto pondělí. Zprávu už schválily britské špionážní agentury.

Padesátistránkový dokument informuje, do jaké míry Kreml ovlivnil výsledky referenda o brexitu z roku 2016. Cílem zprávy bylo také prozkoumat obvinění, že peníze z Ruska proudí rovnou do britské politiky, nejvíce pak do Konzervativní strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám