Hlavní obsah

Johnson v historické debatě slíbil brexit 31. ledna

Londýn

Británie „rozhodně” vystoupí z Evropské unie 31. ledna a do konce příštího roku je schopná uzavřít dohodu o novém partnerství s EU. Na úvod úterní historické debaty televize ITV to prohlásil konzervativní britský premiér Boris Johnson.

Foto: Jonathan Hordle/itv, Reuters

Boris Johnson (vlevo) a Jeremy Corbyn v televizní debatě

Článek

Jeho hlavní vyzyvatel Jeremy Corbyn, který do prosincových předčasných voleb vede opoziční labouristy, označil vládní brexitový harmonogram za nesmysl. Británie si podle něj musí přiznat, že potřebuje zachovat "pevný" vztah s evropským blokem.

Televizní debaty stranických lídrů jsou od roku 2010 nedílnou součástí předvolebního dění v Británii, na duel hlavních tváří dvou nejsilnějších uskupení ale dosud nikdy nedošlo. Úvod debaty byl věnován britskému odchodu z EU, který byl už třikrát odložen a je pochopitelně jedním z hlavních témat stávající kampaně.

Johnson po nástupu do čela vlády sliboval realizaci brexitu na konci října, i kdyby to mělo být bez dohody s EU. Nyní se nechal slyšet, že Británie "rozhodně odejde 31. ledna".

Británie nenavrhne eurokomisaře, ačkoliv musí, protože je stále členem EU

Evropa

Jedinou příčinou předčasných voleb je podle něj neschopnost parlamentu prosadit výsledek referenda z roku 2016. Předvánoční hlasování prezentoval jako volbu mezi pokračováním nejistoty a rychlým odchodem z EU na základě jeho dohody, která "naplňuje vše, co jsme od brexitu chtěli".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám