Hlavní obsah

Johnson se zachoval nerozumně, ukázalo vyšetřování milionové rekonstrukce jeho bytu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ostře sledované vyšetřování jednání britského premiéra Borise Johnsona je u konce. Předseda vlády nebyl schopen vysvětlit, kdo zaplatil nákladnou renovaci jeho bytu v Downing Street. Zachoval se nerozumně, ale ministerský kodex neporušil, stojí v závěru zprávy nezávislého etického poradce.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Podle pravidel má premiér nárok na renovaci svého ubytování utratit 30 tisíc liber (892 tisíc Kč) ročně. V případě Johnsona to bylo sedmkrát tolik, tedy 200 tisíc liber (téměř šest milionů korun).

Dlouho nebylo jasné, kdo přesně mu takto nákladnou rekonstrukci zaplatil.

Ze závěru zprávy šetření etického poradce Christophera Geidta vyplývá, že na rekonstrukci výrazně přispěl dárce Konzervativní strany Lord Brownlow. Část peněz šla dokonce přímo ze stranické kasy.

Johnsona čeká formální vyšetřování ohledně financování oprav jeho bytu

Evropa

„Prozkoumal jsem povahu té podpory a jsem spokojen, že nedošlo v důsledku těchto zájmů nedošlo k žádnému konfliktu,” napsal Geidt. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že Lord Brownlow jednal z jiných než čistě altruistických důvodů.

Původně měl být pro rekonstrukci premiérova bytu vytvořen speciální fond, ze kterého by byly finance čerpány. Ten ale nakonec nikdy založen nebyl a řemeslné práce začaly stejně.

Johnsona zašlapává hned trojice afér

Zahraniční

„Premiér - podle mého názoru nerozumně - dal rekonstrukci bytu v Downing Street 11 zelenou bez přísnějšího zvážení toho, jak bude financována,” napsal. K porušení vládního kodexu nicméně podle jeho názoru nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám