Hlavní obsah

Jih Evropy peníze probendil za ženy a alkohol, a přitom prosil o pomoc, prohlásil šéf euroskupiny

– Štrasburk

Šéf euroskupiny čili grémia ministrů financí eurozóny vzbudil výzvy ke svému odvolání kvůli svému výroku, že zadlužený jih Evropy - Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko - peníze marnotratně utrácel. Nizozemec Jeroen Dijsselbloem v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung konkrétně řekl, že jižní země peníze probendily za pití a ženy.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem

Článek

Dijsselbloem na pozadí jednání o podmínkách další finanční pomoci zadluženému Řecku v rozhovoru německým novinám řekl, že „v době krize eura prokázaly země severu solidaritu se zeměmi postiženými krizí. Já jakožto sociální demokrat považuji solidaritu za obzvláště důležitou. Existují ale také závazky a povinnosti. Nemůžete utratit všechny peníze za pití a ženy, a potom prosit o pomoc.“

Jak upozornil server listu Financial Times, Dijsselbloem se za svá slova omlouvat nehodlá, ačkoliv byl při úterním slyšení v Bruselu některými poslanci označen za sprosťáka a vyzván k odstoupení.

„Neurážejte se, to se netýká jen jedné země, ale všech zemí. Nizozemsko také roky nedodržovalo to, co bylo dohodnuto,“ sdělil europoslancům a dodal, že v eurozóně podle něj neexistuje žádný konflikt mezi skupinou zemí na severu a na jihu.

Financial Times k tomu nicméně poznamenaly, že zřejmě znovu ožije volání po odstoupení Dijsselbloema z čela euroskupiny. Jeho Strana práce totiž ve volbách minulý týden utrpěla drtivou porážku, takže nad politickou budoucností dosavadního ministra financí visí otazníky. To vyvolalo spekulace, že by měl skončit i v čele euroskupiny.

Grémium však nakonec v pondělí podpořilo jeho setrvání až do konce řádného mandátu v lednu 2018.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám