Hlavní obsah

Jezero v Poznani odkrylo tisíce židovských náhrobků. Město je chce restaurovat

Poznaň

Po 74 letech odhalila voda v polském jezeře Rusalka v Poznani tisíce židovských náhrobků. Za druhé světové války je nacisté využívali k posílení břehů a dna jezera. Starosta Poznaně Jacek Jaśkowiak v rozhovoru pro TVN24 slíbil, že alespoň část historických památek obnoví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V polské Poznani chtějí restaurovat židovské náhrobky, které byly za 2. světové války použity na výstavbu jezeraVideo: Reuters

 
Článek

Pro město se jedná o nákladnou investici, a proto nabízí svou pomoc aktivisté. „Židé se na výstavbě jezera (dokončeného v roce 1943) nuceně podíleli a spousta z nich tady zemřela vyčerpáním. Lidé by se tyto příběhy měli dozvědět,“ uvedl jeden z dobrovolníků Maciej Krajewski.

I za jeho přispění začne Poznaň realizovat svou snahu o restauraci náhrobků v prosinci. Jejich přibližný počet technici zjistí pomocí sonaru. Poté se bude řešit, jak náhrobky z Rusalky vyzvednout, aniž by byl narušen ekosystém jezera.

U bývalého tábora smrti Treblinka objevili neznámý hromadný hrob

Evropa

„S místní židovskou komunitou budeme také spolupracovat na vytvoření památníku, který bychom u jezera postavili,“ řekl starosta Jaśkowiak. Zástupci města mají tušení, že náhrobky pochází ze hřbitova v Glogowské ulici, který nacisté během války zničili.

K obnově židovských památek přistoupí také Praha. Společně s městskou společností Technické správy komunikací podepíše memorandum se Židovskou obcí. Té chce navrátit dlažební kostky z Václavského náměstí a ulic Na Příkopě a 28. října, na jejichž výrobu byly za minulého režimu použity židovské náhrobky.

Reklama

Výběr článků

Načítám