Hlavní obsah

Ještě jsme neskončily, prohlásila propuštěná členka Pussy Riot

Novinky, rei

Jekatěrina Samucevičová, jedna z trojice odsouzených členek ruské punkové skupiny Pussy Riot, kterou ve středu odvolací soud propustil na podmínku, vzkázala, že kapela bude pokračovat ve svém politickém protestu proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Řekla to v rozhovoru pro americkou televizi CNN.

Foto: ČTK/AP

Jekatěrina Samucevičová krátce po svém propuštění

Článek

„Ještě jsme neskončily, a nekončí ani náš politický protest,“ řekla 30letá hudebnice. „Situace v naší zemi se od našeho vystoupení ještě zhoršila a soudní proces to jasně dokazuje,“ dodala. Samucevičová poznamenala, že Pussy Riot pořád existují. Řekla, že od teď jen budou „opatrnější“, když vystoupí proti Putinovi.

Trojice hudebnic byla v srpnu odsouzena ke dvěma letům vězení za výtržnictví motivované náboženskou nenávistí. V únoru neohlášeně vystoupily v maskách v hlavním pravoslavném chrámu v Moskvě s písní Bohorodičko, vyžeň Putina. Nelíbilo se jim, že představený církve patriarcha Kirill před volbami otevřeně vyzýval, aby lidé volili Putina.

BEZ KOMENTÁŘE: Pussy Riots zadrželi v únoru v centrálním moskevském kostele kvůli skladbě Bohorodičko, vyžeň Putina!

Obhájci odsouzených tvrdí, že proces byl politicky motivovaný. Prezident Putin nejprve vyzýval, aby trest byl přiměřený, později prohlásil, že Pussy Riot „mají, co si zaslouží“. Kapela se věřícím omluvila za to, že se dotkla jejich citů.

Pussy Riot o sobě před časem na sociální síti Twitter prohlásili, že mají dvě desítky členek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám