Hlavní obsah

Jenom lžete, smějeme se tu tomu, řekl starosta Novotný v přímém přenosu v ruské televizi

Starostu pražské městské části Řeporyje Pavla Novotného (ODS) si v pátek pozvala do živého vysílání ruská státní televize Rossija 1. Novotný, který se přenosu zúčastnil v rámci tlumočeného videohovoru, měl vysvětlit záměr vystavět v Řeporyjích památník vlasovcům, z nichž část podpořila Pražské povstání v květnu 1945, ale které Rusko považuje za zrádce.

Foto: Rossija 1

Pavel Novotný vystoupil v diskuzním pořadu ruské státní televize Rossija 1.

Článek

Novotný se na nahrávce, která byla zveřejněna na Youtube, šklebí a dělá grimasy, což mu moderátorka ruské stanice vyčetla. „Pokusme se mluvit vážně. Chápu, že jste složitá osobnost,“ uvedla svou otázku, proč chce pražská městská část postavit památník Vlasova, jestli se jedná o rusofobii.

„Usmívám se, protože říkáte jenom lži. My nestavíme žádný pomník Vlasovovi, to je nesmysl. My stavíme pomník třem stům padlých vojáků ruské osvobozenecké armády, kteří padli při osvobozování Prahy,“ vysvětlil Novotný. „My se tady tomu normálně smějeme. Proti Rusku nic nemáme. Nás nezajímá váš názor ani vaše Rusko v té věci,“ pokračoval Novotný.

Byl přerušen dalším účastníkem debaty, který jeho slova označil za nesmysly. Namítl, že vlasovci byli uznáni jako zločinci Norimberským tribunálem. To za nepravdu označil zase Novotný, který otázky ruského účastníka debaty opět doprovázel grimasami a posunky či klepáním na čelo, což nezůstalo bez odezvy. „Proč se šklebíte? Jste klaun, nebo jste utekl z blázince? Nebo jste přece jen politik?“ ptá se Rus.

Starostovi Řeporyjí se podařilo vytočit Moskvu

Evropa

Novotný se vzápětí pustil do historické debaty, přičemž řečníka označil za zfetovaného nebo opilého. Podle něj se v Norimberském procesu o vlasovcích vůbec nemluvilo a Rusové by o střílení Poláků vůbec neměli hovořit, protože popravovali Poláky v Katyni. „Je to absurdní nesmysl, jste směšní,“ prohlásil Novotný.

Starosta Novotný přivezl dopis pro Putina v multikáře. Pracovníky ambasády označil za pitomce

Domácí

Moderátorka pořadu se následně Novotného zeptá, jestli chápe, že jedná proti vůli národa, „protože většina obyvatel Česka jsou normální lidé“. Účastníci debaty na ruské straně byli projevem Novotného zjevně zaskočeni a začali se navzájem překřikovat. Do toho vstoupil Novotný, který prohlásil, že „tady je naprostá podpora pro sochu vlasovcům. Vlasovci byli zločinci, ale 8. května jich 300 padlo při osvobození Prahy“. Dodal, že názor Rusů v Česku nikoho nezajímá, protože je zkreslený.

Debata byla poté ukončena, když další moderátor debaty označil řeporyjského starostu za hlupáka a darebáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám