Hlavní obsah

Jednotné Rusko blízké Putinovi získalo v parlamentu drtivou většinu

Moskva
Aktualizováno

Ruská vládní strana Jednotné Rusko, formace blízká prezidentovi Vladimiru Putinovi, v nedělních parlamentních volbách získala ve Státní dumě nadpoloviční většinu. Po sečtení 99 procent všech odevzdaných hlasů obdrželo podporu 54,2 procenta voličů, uvedla podle TASSu ústřední volební komise.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin hlasuje v nedělních volbách.

Článek

"Můžeme s jistotou říci, že strana (Jednotné Rusko) dosáhla velmi dobrého výsledku. A to i přes ne zrovna nejvyšší účast, která je ale i tak významná," uvedl v komentáři k volbám Putin. Při cestě do sídla strany prezident hovořil o "zvyšující se politické vyzrálosti" ruských voličů.

Účast byla výrazně nižší než při předchozích volbách. Přišlo hlasovat jen 47,8 procenta voličů, zatímco při minulých parlamentních volbách v prosinci 2011 to bylo 60 procent.

Po minulých volbách měla hlavní vládní strana ve Státní dumě 238 ze 450 mandátů, nyní jich však bude mít podle předběžných propočtů 343. Putin se tak podle agentury AFP může v klidu připravovat na zisk čtvrtého prezidentského mandátu v roce 2018 a bude mít volné ruce pro prosazení úsporného rozpočtu souvisejícího s padajícími cenami ropy a zemního plynu na světových trzích.

Komunisté druzí

S velkým odstupem následují letos na druhém místě komunisté se 13,4 procenta hlasů, třetí je nacionalistická Liberálnědemokratická strana s 13,2 procenta hlasů. Jako další bude mít v dolní parlamentní komoře své zástupce už jen středolevá Strana Spravedlivé Rusko s 6,2 procenta odevzdaných hlasů.

Liberální a sociálnědemokratické opoziční formace nezískaly podle volební komise potřebný počet hlasů ke vstupu do Státní dumy a nedosáhnou ani na státní podporu.

V Ingušsku je volily tři čtvrtiny lidí

V některých oblastech vyhrálo Jednotné Rusko drtivě, v Ingušsku po sečtení hlasů v 53 z 136 obvodů získalo 75 procent hlasů a druhé nejsilnější Spravedlivé Rusko dostalo 7,5 procenta hlasů.  Ve velkých městech už tak drtivý úspěch neslavilo, v Petrohradu výsledků dostalo necelých 42 procent.

Jednotné Rusko uspělo i v jednomandátových oblastech. V Rusku je kombinovaný systém, kdy se na části území volí poměrným a na části většinovým systémem. Jen ve třech z 206 jednomandátových obvodů, kde postavilo své kandidáty, Jednotné Rusko nevyhrálo. Více hlasů tam získali komunističtí kandidáti, uvedla agentura TASS. Volby na anektovaném Krymu Česko neuznalo. [celá zpráva]

V Čečensku vítězí Kadyrov 

V ruských regionech vzbudila pozornost masivní podpora čečenského autoritářského vůdce Ramzana Kadyrova, který v místních volbách podle volebních komisařů vyhrál se ziskem 98 procent hlasů. Kandidát umístěný za Kadyrovem shromáždil 0,8 procenta.

Související téma:

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám