Hlavní obsah

Je to akt agrese, odejděte, vyzvala EU Rusko

– Brusel • Aktualizováno

Ministři zahraničí EU se v Bruselu dohodli, že zváží „cílená opatření” proti Rusku, pokud nesníží napětí na Ukrajině. Mohla by vyústit v sankce pro zemi. EU ve čtvrtek uspořádá mimořádný summit právě k situaci na Ukrajině.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Voják u námořní základny Ukrajiny na Krymu.

Článek

Schůzku svolal unijní prezident Herman Van Rompuy.

Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová po jednání ministrů zahraničí vyzvala Rusko, aby stáhlo své jednotky na Krymu na své základny a začalo jednat s Kyjevem.

"Porušilo se něco, co bylo svaté. Hranice státu byly zpochybněny tím, že je překročila vojska a že nějaký parlament nějaké země rozhodne o tom, že jeho vojsko půjde normalizovat situaci do vedlejší země," řekl po bruselském jednání český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj ministři označili ruský zásah za akt agrese.

Dodal, že pokud nedojde k "deeskalaci situace v nejkratší době", je Brusel připraven pozastavit rozhovory o uvolnění vízové povinnosti a o připravované dohodě mezi EU a Ruskem. O tom by měl jednat čtvrteční summit.

EU zvažuje například to, že by dočasně ukončila rozhovory o liberalizaci vízového režimu.

Biden volal Medvěděvovi

S ruským premiérem Dmitrijem Medvěděvem mluvil v pondělí o situaci i americký viceprezident Joe Biden. V telefonickém rozhovoru mu hrozil izolací, pokud Rusko nestáhne své vojenské síly z území Ukrajiny.

"Viceprezident ujistil, že pokud nebude situace na Ukrajině vyřešena, Rusko bude čelit rostoucí politické a ekonomické izolaci," řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený s obsahem telefonátu Bidena s Medvěděvem.

Ukrajinskou stranu pohraničního přechodu v Kerči obsadili ozbrojenciVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám