Hlavní obsah

Jaroslavl je připravena vyplatit kompenzace i českým pozůstalým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jaroslavl je připravena vyplatit kompenzace i pozůstalým po českých hokejistech a po jejich slovenském kolegovi, kteří zahynuli v troskách letounu Jak-42. Ujistil o tom ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru vicegubernátor Jaroslavlské oblasti Viktor Kostin.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Josef Vašíček, Karel Rachůnek a Jan Marek

Článek

Kostin ve středu oznámil, že rodiny hokejistů Lokomotivu Jaroslavl, kteří před dvěma týdny zahynuli při letecké havárii, už dostaly první finanční částky jako kompenzaci za smrt svých blízkých. Rodinám mrtvých hokejistů vyplatil 300 000 rublů bezprostředně po havárii jeho úřad z fondů Jaroslavlské oblasti a dalších 150 000 dostali pozůstalí od města. Tyto částky však ještě nebyly poukázány rodinám čtyř cizinců - českých hokejistů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a rovněž rodině Slováka Pavla Demitry.

"Je to čistě technický problém, kompenzace jsme připraveni vyplatit," ujistil vicegubernátor Kostin. Problém podle něj spočívá v tom, že příbuzní těchto hráčů na rozdíl od ostatních do Jaroslavle nepřijeli, a tak nebylo možné na místě vyřídit potřebné dokumenty a poukázat peníze. Sám by uvítal, kdyby se pozůstalí mohli v Jaroslavli zúčastnit vzpomínky na oběti, která se podle pravoslavného zvyku odehraje 40. den po tragédii. Ale výplata kompenzací by se mohla vyřešit i se zplnomocněnými zástupci nejbližších příbuzných, pokud budou vybaveni potřebnými dokumenty.

Tisíce lidí se na Staroměstském náměstí rozloučily s tragicky zesnulými hokejistyVideo: Novinky

Agenti zesnulých hráčů by údajně měli příští týden v Jaroslavli převzít osobní věci zesnulých. Ale na český konzulát se podle diplomatů zatím se záležitostmi okolo odškodnění nikdo neobrátil, a úřad tak ani není se situací blíže obeznámen.

Podle Kostinova dřívějšího vyjádření by v nejbližší době měli pozůstalí obdržet částku dva milióny rublů (1,15 miliónu korun) jako základní pojistné. V nejbližších třech měsících by pak měly být vyrovnány veškeré finanční závazky, které vyplývají z hráčských smluv. Na úhradě těchto prostředků se bude spolu s klubem podílet společnost Ruské železnice, která je hlavním sponzorem Lokomotivu. Podle dřívějších zpráv ruského tisku jde o platy hráčů za celou sezonu 2011/12.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám