Hlavní obsah

Janukovyč: Ukrajina chce do EU, ale ne do NATO

BRUSEL

Ukrajina bude v dlouhodobém horizontu usilovat o členství v Evropské unii, ale se Severoatlantickou aliancí chce zatím jen rozšířenou spolupráci. Prohlásil to nový ukrajinský premiér Viktor Janukovyč během své středeční návštěvy v bruselském sídle EU.

Článek

Janukovyč zdůraznil, že jeho vládní koalice bude pokračovat v reformách, které přiblíží Ukrajinu k ostatním zemím Unie. "Jsme pevně rozhodnuti rozvíjet hluboké a stabilní vztahy s Evropskou unií, které nás v dlouhodobém horizontu posunou k členství v Unii," řekl novinářům po setkání s komisařkou EU pro vnější vztahy Benitou Ferrerovou-Waldnerovou.

Ukrajinská společnost podporuje podle něj všechno, co Ukrajina dělá pro evropskou integraci, Janukovyč je také optimista, pokud jde o přibližování Ukrajiny k EU.

Ukrajina teď šance na vstup do EU nemá

Ferrerová-Waldnerová upozornila, že Ukrajina zatím naději na vstup do EU nemá, ale budoucnost je podle ní otevřená. Připomněla Kyjevu, že musí pokračovat v politických, institucionálních a ekonomických reformách, které jsou podmínkou rozvoje vztahů s EU.

Janukovyč ujistil, že reformy se soustředí hlavně na boj s korupcí a na zajištění ekonomického růstu.

O členství v NATO prý Ukrajinci nemají zájem

Na rozdíl od členství v EU má vstup do NATO na Ukrajině jen velmi malou podporu obyvatelstva. Podle Janukovyče je to nanejvýš čtvrtina obyvatel. "Zatím budeme usilovat o rozšíření spolupráce s NATO," řekl šéf ukrajinského kabinetu.

V přístupu k NATO se rozchází se svým politickým rivalem a prezidentem Viktorem Juščenkem, který je horlivým zastáncem členství v alianci.

Reklama

Související články

EU uznala Ukrajinu za tržní hospodářství

Evropská unie uznala Ukrajinu za tržní ekonomiku. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek na summitu Ukrajina-EU v Kyjevě oznámil britský premiér Tony Blair,...

Výběr článků

Načítám