Hlavní obsah

Janukovyč se dohodl s opozicí na příměří, radikálové se jím řídit nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se ve středu večer dohodl s opozicí na uzavření příměří. Podle informací agentury AP, která se odvolala na prohlášení na webu prezidentské kanceláře, se dohodli také za zahájení rozhovorů a ukončení krveprolití. Smír vzápětí potvrdil i jeden z opozičních vůdců Arsenij Jaceňuk. Pravicoví radikálové oznámili, že se příměřím řídit nebudou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v nočním KyjevěVideo: Reuters

 
Článek

Janukovyč jednal s vůdci opozice Jaceňukem, Vitalijem Kličkem a Olehem Ťahnybokem. Jaceňuk na webových stránkách opoziční strany Vlast potvrdil, že jednání skončilo smírem.

"Bylo vyhlášeno příměří. Nejdůležitější věcí je ochrana lidských životů," napsal Jaceňuk, podle něhož nedojde k očekávanému nočnímu policejnímu zásahu proti protivládním demonstrantům na kyjevském náměstí Nezávislosti nazývaném Majdan.

Demonstranti si připravují dlažební kostky na další boj s policiíVideo: Novinky/Reuters

Podle prohlášení prezidentské kanceláře se Janukovyč dohodl s hlavními opozičními vůdci na příměří a také na "zahájení jednání s cílem ukončit krveprolití a stabilizovat situaci v zemi v zájmu společenského smíru".

Žádné detaily o příměří ani o těchto jednáních zatím nejsou známé.

Barikády v Kyjevě ale i ve čtvrtek ráno stále hořely a ozývala se sporadická střelba. Pravicoví radikálové, kteří se demonstrací účastní, příměří označili za falešné.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v televizi při projevu k národu

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že zahájila vyšetřování nejmenovaných politiků podezřelých z pokusu o státní převrat. Ohlásila také "protiteroristickou operaci" po celé zemi vzhledem k eskalaci násilí a skutečnosti, že od úterka se "v rukou zločinců" ocitlo více než 1500 střelných zbraní a 100 000 nábojů. [celá zpráva]

Západní státníci s rostoucím důrazem během dne varovali před vyhlášením sankcí. Budou o nich jednat ve čtvrtek odpoledne ministři zahraničí EU na mimořádné schůzce v Bruselu. Ministři zahraničí Francie, Německa a Polska ještě předtím dopoledne navštíví Kyjev, kde chtějí jednat s ukrajinskými představiteli i zástupci opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám