Hlavní obsah

Jako v 89: Litevci vytvořili obří lidský řetěz, podpořili protestující v Bělorusku

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Přibližně 50 tisíc Litevců v neděli vyjádřilo svou solidaritu s protestujícími lidmi v Bělorusku. Z Vilniusu vytvořili lidský řetěz až do pohraničního města Medininkai, podobně jako před 31 lety, kdy protestovali proti sovětské okupaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidský řetěz v LitvěVideo: AP

 
Článek

Řetězec spojil hlavní město Vilnius a pohraniční město Medininkai, které od sebe dělí něco málo přes 30 kilometrů. Baltský řetěz v roce 1989 spojil tři hlavní města – Vilnius, Tallin a Rigu a měřil přibližně 600 kilometrů.

Na 50 tisíc lidí spojilo na podporu běloruských demonstrantů. Někteří se v řadě drželi za ruce, k vidění byly vlajky Litvy i historická bílo-červená vlajka Běloruska. Další lidé s vlajkami projížděli na kole, motocyklech i v autech.

Zatímco víkendové akce se zúčastnilo padesát tisíc lidí, v roce 1989 jich byly zhruba dva miliony. Tehdy se do protestů nazvaných „Baltský řetěz” proti sovětské okupaci zapojili kromě Litevců také Lotyši a Estonci, kteří žádali ukončení vojenské intervence.

Reklama

Výběr článků

Načítám