Hlavní obsah

Jack Rozparovač pracoval v márnici a vraždil víckrát, tvrdí historik

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Britský historik Mei Trow přišel s novou teorií, kdo byl nejznámější sériový vrah v dějinách Jack Rozparovač. Podle něj byl mužem vraždícím v roce 1888 v londýnské čtvrti Whitechapel pracovník márnice a zabil nikoliv pět, ale sedm žen.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Trow během dvouletého intenzivního výzkumu použil moderní techniky včetně psychologického a geografického profilu a dobral se k závěru, že vrahem byl Robert Mann, pracovník místní márnice. Charakteristika Manna souhlasí s profilem Jacka Rozparovače, jaký v roce 1988 vytvořil americký bezpečnostní úřad FBI. V základě mělo jít o muže bílé rasy z nižších sociálních vrstev a pravděpodobně dysfunkční rodiny. Měl být samotář živící se manuálně, ale zároveň znal anatomii člověka. Mohl to být řezník, úřední ohledávač mrtvol, zdravotní asistent či pracovník márnice.

Chtěl jsem překonat mýtus o muži s cylindrem. Jack byl obyčejný člověk.
Mei Trow

Je doloženo, že Mann pocházel z problémové rodiny. Většinu času vyrůstal bez otce a část dětství prožil v chudobinci.

Podle Trowa navíc zabil další dvě ženy. Martha Tabramová, kterou našli v ulici Gunthorpe St. s 39 bodnými ranami na těle, byla podle něj vůbec první vrahovou obětí. Alice Macknzieová, brutálně zavražděná osm měsíců po potvrzení pěti známých vražd, zase měla být poslední.

Těla obou žen, stejně jako prostitutek Polly Nicholsové a Annie Chapmanové, skončila v márnici ve Whitechapel, kde Robert Mann pracoval. Trow uvedl, že po zabití Polly Nicholsové, o níž se obecně traduje, že byla první obětí, Mann vpouštěl policisty do márnice a figuroval jako svědek. Spolu s asistentem měl prý navíc Nicholsovou vysvléct, ačkoliv mu policie zakázala dotýkat se těla. Podle Trowa si možná nenechal ujít příležitost prozkoumat vlastní „práci“.

Úřad koronera později Manna posoudil jako nevěrohodného, také proto, že ho stíhaly záchvaty.

Mann je jedním z více než sta lidí, kteří mohli být Jackem Rozparovačem. Mezi podezřelými byli také vrchní královský lékař William Withey či umělec Walter Sickert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám