Hlavní obsah

Izvestija: V případě útoku na Rusko zasáhnou radar v ČR jaderné střely

Novinky, ČTK, aš, Izvestija
MOSKVA

Radarová základna, kterou chtějí v Česku vybudovat Spojené státy jako součást svého systému protiraketové obrany, by se mohla stát terčem jaderného úderu ze strany Ruska. Uvedl to v úterý v rozsáhlém analytickém materiálu prokremelský list Izvestija. Kapitán první třídy v záloze Michail Volženskij v něm popisuje možný scénář útoku USA na Rusko a následná protiopatření.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Jaderné hlavice je nutné použít, aby bylo garantováno zničení cíle," vysvětluje v článku Volženskij, jak by vypadal první krok. "Patnáct až dvacet minut po napadení se zničí systémy americké protiraketové obrany USA umístěné v Evropě," stojí v článku. 

Podle Volženského se k tomu použije několik  - nanejvýš deset - střel s jadernými hlavicemi. "Tyto rakety má Rusko už dávno ve výzbroji a mohou být rozvinuty v libovolnou chvíli. Čas letu na cíl v Česku je 10 až 15 minut," píše deník. Současně s radarem v ČR by podle analýzy byly zasaženy další prvky protiraketového systému na amerických lodích v prostoru Barentsova moře a Baltu, včetně polské základny antiraket.

Použity by byly nejen střely odpalované ze země, ale také střely s plochou dráhou letu typu Granit odpalované z ponorek řady Antej. Granity by letěly k cíli asi dvacet minut.

Volženskij zároveň uvádí, že by se střet přenesl i do kosmu: "Současně s tím se musí zničit kosmická zařízení, zajišťující spojení nepřítele, navádění i průzkum." To má být úkolem ruských kosmických vojsk. Pak je prý nutné "okamžitě začít jednat se Spojenými státy, postavit je před fakt naprostého zničení jejich protiraketového systému" a žádat, aby zastavili útok vlastních střel.

Upozorňuje současně, že pokračování jaderného konfliktu by bylo začátkem "jaderné zimy" a "koncem současné civilizace". Obě strany - tedy USA i Rusko - jsou schopny se svým jaderným potenciálem vzájemně zcela zlikvidovat, a proto si uvědomují marnost zahájení rozsáhlého konfliktu, připomíná článek v listu.

Hrozba ze strany USA narůstá, tvrdí analýza

Volženskij upozorňuje, že Rusko je stále více ohrožováno Spojenými státy, které už jsou podle něj připravené zaútočit. Především varuje před nejnovější generací střel s plochou dráhou letu Tomahawk, které výrazně mění poměr sil. Zatímco předchozí verze měly dolet jen 1500 kilometrů, současné ho mají dvojnásobný, takže mohou zasáhnout i ruské raketové základny u Irkutska, což mohly dříve jen americké balistické rakety.

Tomahawky se přitom odpalují z lodí a ponorek tříd Ohio a Virginia, každá z nich  může nést více než stovku střel. Ve výzbroji USA bude v roce 2010 podle něj na tisíc nových tomahawků.

Radar vybudovaný v ČR podle něj ohrožení Ruska dále zvyšuje. Podle něj bude jeho hlavním úkolem sledovat trajektorie letu ruských balistických střel v prvních vteřinách po startu, což zjednodušuje jejich rychlou likvidaci.

Volženskij ve své analýze ovšem zdůrazňuje, že jde jen o hypotézu, protože samozřejmě neví, jakým způsobem uvažují američtí generálové. Uvádí ale, že současná výzbroj USA by podobný útok už mohla umožnit.

Nebezpečná teorie preventivního úderu

Na skutečnost, že radar nemusí mít jen obrannou funkci, upozorňovala už americká studie v časopisu Foreign Affairs. Podle té by mohl relativně malý systém protiraketové obrany stačit v případě, že by USA provedly úder jako první a zničily většinu ruských jaderných zařízení. Ruský protiúder by nemohl být masový a protirakety by ho mohly odvrátit.

USA mají ve své strategii koncepci preventivního úderu. 

Rozsáhlý článek v deníku, který často zveřejňuje názory blízké oficiální ruské linii, totiž tvrdí, že pouze zničení americké protiraketové obrany vrátí strategickou situaci ve světě do rovnováhy.

Rusko otestovalo novou vícehlavicovou balistickou raketu

Rusko rovněž v úterý vyzkoušelo novou mezikontinentální balistickou raketu s mnohočetnými hlavicemi, která nahradí v jaderné výbavě ruské armády rakety RS-18 a RS-20. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Raketa RS-24 může být vybavena až deseti různými hlavicemi. Každá z nich může být nasměrována zcela samostatně, takže je mnohem obtížnější je zachytit a kompletně zničit, jakmile jsou vystřeleny.

Nová raketa byla odpálena před 12:30 SELČ z mobilní rampy na kosmodromu Pleseck (asi 800 kilometrů severně od Moskvy), upřesnil mluvčí ministerstva.

Anketa

Považujete vojenský střet USA s Ruskem za reálný?
Ano
36,3 %
Ne
63,7 %
Celkem hlasovalo 27779 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Počet odpůrců základny USA v dubnu narostl

S vybudováním radarové základny USA v Česku nesouhlasí podle dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 68 procent lidí. Pro základnu je 26...

Výběr článků

Načítám