Hlavní obsah

Italského zajatce zabil americký dron, USA vyplatí odškodné

Washington

Americká vláda zaplatí rodině italského humanitárního pracovníka zabitého v Pákistánu odškodné ve výši 1,1 miliónu eur (zhruba 30 miliónů korun), napsaly v pátek listy La Repubblica a The Guardian. Sedmatřicetiletý Giovanni Lo Porto byl zabit při americkém bezpilotním náletu. Washington odškodné oficiálně nepotvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Zabitý italský rukojmí Giovanni Lo Porto

Článek

Lo Porto přišel o život společně s Američanem Warrenem Weisteinem. Oba je měli unést radikálové z organizace Al-Káida. Nálety z loňského ledna na afghánsko-pákistánském území potvrdil prezident USA Barack Obama. Američané podle něj netušili, že se na základnách, na něž útočili, nacházejí rukojmí. „Hluboce toho lituji a hluboce se omlouvám,“ prohlásil na mimořádné tiskové konferenci Obama.

Při útocích zahynuli ještě dva další američtí občané, kteří působili v řadách vzbouřenců. Ani jejich přítomnost Američané podle agentury AP nepředpokládali.

Podle listu La Repubblica považuje Washington odškodné Lo Portově rodině jako „dar na jeho památku“. Prohlášení údajně také upřesňuje, že byl zabit na pákistánském území.

Bílý dům zprávu o odškodném nepotvrdil, o případné kompenzaci Weinsteinově rodině se zpráva nezmiňuje.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator MQ-1B

Foto: Larry Downing, Reuters

Mučení prováděla CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám