Hlavní obsah

Italská nemocnice vystavila rentgenové snímky týraných žen, mají fraktury nebo nůž v břiše

Milán

Nemocnice v italském Miláně se rozhodla upozornit na problém domácího násilí výstavou rentgenových snímků napadených žen, které místní lékaři ošetřovali. Jsou na nich vidět zlomené kosti i nůž zapíchnutý do břicha. Podle vedení nemocnice tyto snímky ukazují, jaké hrůzy často týraní lidé žijící s násilnickým partnerem denně zažívají, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Snímky žen ošetřených po domácím násilí

Článek

„Ženy, které přicházejí na pohotovost, často ani nevědí, jak by měly pojmenovat to, co se jim stalo. Obvykle ani neřeknou, že byly napadeny,” sdělila na vernisáži chiruržka Maria Grazia Vantadoriová, která je v nemocnici kontaktní osobou pro týrané ženy. „Jejich těla, jejich zranění ale mluví za ně a vypráví příběh o spirále každodenních hrůz,” dodala.

Foto: Profimedia.cz

Snímky žen ošetřených po domácím násilí

Nemocnice San Carlo výstavu v atriu připravila u příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách, který připadá na pondělí. Vybrala proto rentgenové snímky pěti pacientek, které v nemocnici skončily po napadení v domácím prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Snímky žen ošetřených po domácím násilí

O problému domácího násilí se začalo v Itálii ve začalo otevřeně mluvit až v posledních letech. Silná patriarchální tradice totiž dlouhá desetiletí utvářela nejen rodinný život, ale i legislativu. Trestní zákoník například ještě v druhé polovině 20. století dovoloval ukládat velice nízké tresty mužům, kteří zavraždili ženu ze žárlivosti. Do roku 1981 zákon ukládal mírnost i vůči mužům, kteří připravili ženu o život kvůli rodinné cti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám