Hlavní obsah

Italové zatkli českého řidiče kamiónu za převážení běženců

Praha

Další český řidič kamiónu na trase Řecko - Itálie se kvůli převážení běženců dostal do vězení. Česká televize (ČT) ve čtvrtek informovala, že italský soud uvalil na českého řidiče vazbu. Tamní policisté totiž našli v jeho autě 11 Afghánců. V poslední době je to již třetí podobný případ. Český konzul jej předal italskému advokátovi, který už zastupuje jiného českého řidiče, v jehož kamiónu před měsícem italští policisté našli 17 Afghánců. Ve vazbě čeká na soud.

Článek

Právník Giacomo Maria Girombelly ČT řekl, že "úřady v těchto případech řidičům nevěří, že se do kamiónu běženci dostali bez jejich vědomí; proto soudce potvrdil uvalení vazby".

Podle ČT řidič neví kdy a jak se běženci do jeho návěsu dostali. Řecká kontrola při nalodění nic nezjistila. Italská kontrola při výjezdu z trajektu běžence odhalila.

"Podobné situace tady poslední dobou zažívá stále více řidičů kamiónů," tvrdí Girombelly.

Sdružení českých automobilových dopravců ČESMAD Bohemia již vydalo řidičům několik doporučení - 200 kilometrů před přístavem nezastavovat, anebo jen na hlídaných parkovištích, a to ještě směrem do vnitrozemí, vždy kontrolovat plomby, plachty a zámky.

Zadržený řidič zůstane až do hlavního líčení v italském vězení. Soud s dalším řidičem začne 1. dubna. Podle svého italského advokáta má šanci na propuštění. Běženci, které policie našla v jeho kamiónu, prý tvrdí, že je do kamiónu nepustil, uvedla ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám