Hlavní obsah

Itálii postihl další silný následný otřes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Následný otřes o síle 4,8 stupně zasáhl v pátek brzo ráno Itálii. Středeční zemětřesení si v zemi vyžádalo podle posledních údajů 267 obětí. V oblasti postižené katastrofou byl vyhlášen stav nouze. Italský premiér Matteo Renzi vyhlásil na sobotu státní smutek, informovala agentura ANSA.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italští záchranáři pomáhají přeživšímu

Článek

Od zemětřesení o síle 6,2 stupně postihlo oblast už několik stovek následných otřesů, z nichž některé byly mohutné, nejsilnější měl 5,1 stupně. Čtvrteční vedl ke zřícení poškozené budovy v Amatrice, kde zemřelo na dvě stě lidí. [celá zpráva]

Poslední z pátečních 6:22 měl sílu 4,8 stupně a následovalo po něm devět mírnějších otřesů.

Navzdory čtvrtečním prohlášením některých šéfů záchranářů nadále pokračuje prohledávání trosek a pátrání po přeživších. Zatímco Lorenzo Botti ve čtvrtek uvedl, že šance najít přeživší mizí, další namítli, že jeden přeživší byl po zemětřesení v roce 2009 z trosek vytažen po třech dnech.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Trosky domu v Sant'Angelo nedaleko městečka Amatrice

Naposled se ve čtvrtek podařilo z trosek vyprostit živého psa.

Italská policie zadržela ve čtvrtek večer v Amatrice muže, který se pokoušel vloupat do prázdného domu a vyrabovat jej.

Pomoc postižené oblasti

Italský premiér Matteo Renzi slíbil na obnovu postižené oblasti 50 miliónů eur a zrušil daně obyvatelům. Současně oznámil novou iniciativu Italské domy, která má bojovat s nízkou kvalitou staveb. Hroutily se i nové nebo rekonstruované domy.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Trosky zemětřesením poničené rekonstruované školy v Amatrice

Historická města nesplňují z pochopitelných důvodů předpisy o odolnosti staveb k otřesům. Mnohdy se však neuplatňují ani u novostaveb. Renzi ale dodal, že je absurdní si myslet, že by Itálie mohla stavět domy zcela odolné zemětřesení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám