Hlavní obsah

Itálie chce pohnat Brazílii do Haagu, nevydala odsouzeného teroristu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasilia/Řím

Itálie ve čtvrtek oznámila, že se obrátí na Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu, protože Brazílie týž den odmítla vydat levicového extremistu Cesare Battistiho.

Foto: Ricardo Moraes , Reuters

Bývalý člen Rudých brigád Cesare Battisti opouští vězení.

Článek

Brazilský nejvyšší soud ve středu v poměru šest ku třem potvrdil rozhodnutí někdejšího brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy, jenž koncem loňského roku extradici zamítl. Tento prezidentův krok vyvolal napětí ve vztazích s Itálií, která opakovaně žádala o Battistiho vydání.

Úřad italského premiéra Silvia Berlusconiho sdělil, že premiér je rozhodnutím "zklamán" a že se Řím bude nadále snažit pohnat Battistiho k zodpovědnosti: „Verdikt odpírá právo Italům a zejména obětem Battistiho,“ citoval úřad Berlusconiho.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini podle BBC uvedl, že se Řím "okamžitě chystá aktivovat veškeré soudní mechanismy, zejména skrze Mezinárodní soudní dvůr v Haagu s cílem zvrátit rozhodnutí, které není v souladu s požadavky mezinárodního práva“. Podle něj rozhodnutí porušuje mezinárodní smlouvy mezi dvěma zeměmi.

Brazilští soudci však uvedli, že jeho případ nespadá pod bilaterální smlouvy a je rozhodnutím suverénní země.

Sporný Battistův případ

Battisti jako bývalý člen teroristické skupiny Ozbrojení proletáři za komunismus byl v Itálii v 70. letech odsouzen za čtyři vraždy k doživotí. Svou vinu popíral. Tvrdil, že byl „pouze členem ozbrojené skupiny s podvratnými záměry a že přepravoval zbraně“. Nikdy ale na nikoho nestřílel. V roce 1981 uprchl z italského vězení, kde čekal na soud. Nejprve pobýval ve Francii, kde se začal věnovat psaní, poté odjel do Mexika a odtamtud do Brazílie, kde byl v roce 2007 zadržen. Od té doby čekal na případné vydání do Itálie.

V lednu 2009 mu Brazílie poskytla politický azyl, což v Itálii vyvolalo rozhořčení. Brazilské ministerstvo spravedlnosti udělení azylu zdůvodnilo tím, že Battisti by mohl být v Itálii pronásledován kvůli svým politickým názorům.

Reklama

Výběr článků

Načítám