Hlavní obsah

Island požádal o vstup do EU

– Stockholm

Islandský ministr zahraničí Össur Skarphedinsson ve čtvrtek ve Stockholmu oficiálně předal svému švédskému kolegovi Carlu Bildtovi přihlášku Islandu do Evropské unie. Informoval o tom mluvčí švédského ministerstva zahraničí.

Foto: Bob Strong, Reuters

Islandský ministr zahraničí Ossur Skarphedinsson (vlevo) předává žádost o vstup švédskému šéfovi diplomacie Carlu Bildtovi.

Článek

První část podkladů k přihlášce do EU předal Island u švédského předsednictví a u Evropské komise již minulý pátek.

První část podkladů k přihlášce do EU předal Island u švédského předsednictví a u Evropské komise již minulý pátek.

Islandský parlament se před týdnem těsnou většinou vyslovil pro to, aby se země ucházela do vstup do EU. Po ukončení přístupových jednání s Bruselem ale budou muset definitivně členství Islandu v EU schválit tamní voliči v referendu.

Přijetí Islandu do unie by se mohlo uskutečnit relativně rychle, hovoří se o letech 2011 či 2012. Reykjavík je od roku 1994 členem Evropského hospodářského prostoru (EHP).

Islandská sociálnědemokratická premiérka Jóhanna Sigurdardóttir považuje členství své země v evropském bloku za jedinou možnost, jak dlouhodobě stabilizovat islandské hospodářství, které tvrdě postihla světová finanční krize. Islandská koruna se propadla, nezaměstnanost a inflace prudce vzrostly. Reykjavík musel požádat Mezinárodní měnový fond o pomoc až ve výši deset miliard dolarů.

Největší překážkou přístupových rozhovorů bude islandský rybolovný průmysl, unie stanový kvóty na množství ulovených ryb a má přísná pravidla pro rybářské praktiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám