Hlavní obsah

Island má první lesbickou premiérku, povede zemi do voleb

– REYKJAVÍK

Novou islandskou premiérkou byla v neděli jmenována sociální demokratka Jóhanna Sigrudardóttir. Ostrovní stát povede do dubnových předčasných voleb. Bývalý ministerský předseda, konzervativec Geir Haarde v pondělí rezignoval kvůli hospodářské krizi, která Island těžce zasáhla. Sigrudardóttir je první premiérkou západního státu, která se otevřeně hlásí k lesbické orientaci.

Foto: Ingolfur Juliusson , Reuters

Islandská premiérka Jóhanna Sigrudardóttir

Článek

Šestašedesátiletá Sigrudardóttir, která byla v dosavadní vládě ministryní sociálních věcí, stane v čele menšinové vládní koalice Sociálnědemokratické strany (AF) a Červeno-zeleného hnutí (VG), jehož vůdce Steingrimmur Sigfusson bude ministrem financí.

Sigrudardóttir po svém jmenování prohlásila, že se okamžitě pustí do práce s cílem krizi řešit. Řekla, že její vláda se bude opírat o "nové sociální hodnoty".

Země se potýká s krizí

Bývalého ministerského předsedu Haardeho k demisi přinutily rostoucí veřejné protesty proti těžké finanční krizi, do které se země v posledních měsících dostala. Na podzim padly na Islandu všechny hlavní banky a zhroutila se místní měna, tisíce lidí přišly o práci. Na letošní rok Mezinárodní měnový fond Islandu předpověděl hospodářský pokles o 9,6 procenta a čtyřnásobný vzrůst nezaměstnanosti, která by měla dosáhnout 5,7 procenta.

Jedním z pravděpodobných úkolů nové vlády bude zabývat se případnou islandskou přihláškou do Evropské unie. Islanďané se ke vstupu dosud stavěli chladně, ale nynější krize vedla k určité změně jejich postoje.

Jóhanna Sigurdardóttir

:: historicky první žena v čele islandské vlády

:: narodila se 4. října 1942 v Reykjavíku, kde vystudovala obchodní školu

:: řadu let pracovala jako letuška, netají se svou homosexuální orientací, již delší dobu žije se spisovatelkou a dramatičkou Jónínou Leósdóttir, s níž v roce 2002 uzavřela registrované partnerství, z předchozího manželství má dva dospělé syny

:: od května 2007 až dosud zastávala post ministryně sociálních věcí za Sociálnědemokratickou stranu

:: je nejdéle sloužící poslankyní islandského parlamentu, do nějž zasedla už v roce 1987 a několikrát byla členkou jeho prezídia

:: coby ministryně na sebe upozornila mimo jiné tím, že odmítla služební limuzínu s řidičem a do práce jezdila svým vlastním starým vozem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám