Hlavní obsah

Islámský stát vydělává dvě miliardy měsíčně, tvrdí američtí analytici

– Rakka

Islámský stát si v současné době přijde až na 80 miliónů dolarů (asi dvě miliardy Kč) měsíčně, přičemž polovinu z příjmů tvoří „daně”, tedy nejrůznější poplatky, které jsou obyvatelé džihádisty okupovaných území Iráku a Sýrie nuceni odvádět. Dalších 43 procent tvoří příjmy z prodeje ropy. Zbytek pak podle americké analytické společnosti IHS vynesou dary či obchod s drogami.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Vlajka Islámského státu nad severosyrským městem Tel Abjad. V popředí obrněný transportér kurdských milicí YPG

Článek

„Jedním z hlavních zdrojů příjmu je zdanění obchodních aktivit a základních služeb, jako je elektřina, provoz mobilních telefonů, internetu, maloobchodního prodeje, průmyslu i zemědělství,“ citovala ruská agentura Sputnik Ludovica Carlina ze společnosti IHS, která se zabývá globálním trhem a obchodním poradenstvím.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Džihádisté například podle IHS zavedli 20procentní plošnou daň na služby a zdá se, že se jim ji daří vybírat velmi efektivně. Také díky tomu je teroristická organizace finančně nezávislá.

Nálety na konvoje cisteren zabírají

Daňové příjmy na rozdíl od těch z ropného průmyslu nelze potlačit, aniž by došlo k civilním obětem. Nálety na ropná pole a kolony cisteren už ale přinášejí ovoce a podle analytiků džihádistům dělají citelnou čáru přes rozpočet.

"Existují náznaky, že skupina se svým rozpočtem dost zápasí, údajně se snižují platy bojovníkům, rostou ceny elektřiny a dalších základních služeb a byly zavedeny nové zemědělské daně," uvedla podle ČTK analytická firma.

To, že džihádisté z Islámského státu každý měsíc vydělají 80 miliónů dolarů, neznamená, že by si teroristé mohli dovolit tolik utrácet. Na okupovaných územích totiž musejí zajistit fungování základních služeb, chod institucí i zásobování zbožím, surovinami a energiemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám