Hlavní obsah

Islámský stát v Sýrii unesl 900 Kurdů

Halab

Radikálové z Islámského státu unesli v předchozích třech týdnech na severu Sýrie asi 900 Kurdů, včetně celých rodin. S odvoláním na exilovou organizaci SOHR o tom informovala exilová agentura AP. Kurdové byli uneseni v severosyrské provincii Halab u města Al-Báb.

Foto: Profimedia.cz

Džihádisté z Islámského státu

Článek

Tyto únosy měly začít koncem května v souvislosti s ofenzivou koalice arabských a kurdských bojovníků za znovudobytí města Manbidž.

Organizace Islámský stát v minulosti unesla stovky lidí, zejména křesťanů a Kurdů, v oblastech v Sýrii a v Iráku, které má pod kontrolou. Zajaté Kurdy využívá IS ke kopání zákopů a chlapce a muže starší 12 let podle SOHR staví do předních bojových linií.

Například v roce 2014 unesli bojovníci z IS poblíž města Manbidž téměř 200 kurdských studentů, kteří jeli z kurdského města Kobani poblíž syrsko-tureckých hranic do města Halab ke zkouškám. Většinu z nich později propustili.

Loni v únoru unesl IS na severovýchodě Sýrie přes 200 křesťanů, které postupně propustil během jednoho roku poté, co za ně dostal několik miliónů dolarů jako výkupné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám