Hlavní obsah

Islamisté plánovali úder na sídlo Evropské komise v Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámští radikálové plánovali útok na sídlo Evropské komise, výkonného orgánu Evropské unie. V sobotu zveřejněné informace belgických médií hovoří o zářijovém zatčení několika lidí, kteří po návratu ze Sýrie připravovali údery na cíle v EU.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky Evropské unie před sídlem Evropské komise v Bruselu. Ilustrační foto

Článek

”Zadržení lidí s napojením na extremismus je výsledkem několika preventivních operací v posledních měsících,“ uvedla belgická televize RTBF.

Podle nizozemských zdrojů byli mezi zadrženými i extremisté s bydlištěm v Haagu.

Deník L’Echo dodal, že v Sýrii na straně bojovníků Islámského státu (IS) válčí na 400 belgických občanů, přičemž přibližně dalších devadesát se už vrátilo domů.

„Brusel přitom zůstává symbolickým terčem islamistů odmítajících politiku západních zemí, protože v něm kromě jiných sídlí EU a NATO,“ upozornil list.

Ankara už nemá další kapacity
Od roku 2011, kdy vypukla válka v Sýrii, Turecko přijalo asi 1,5 miliónu syrských uprchlíků. Ankara opakuje, že už nemá kapacity pro další. Do neděle uprchlo do Turecka sto tisíc Kurdů. Odhaduje se, že pokračující ofenzíva IS vyžene další desetitisíce.

„Předpokládáme, že jeden z devíti zamýšlí útočit. To je konzervativní odhad, zvlášť když započítáte také lidi, kteří pro teroristické útoky jen poskytují logistickou podporu,“ uvedl zdroj z tajných služeb listu De Tijd. Belgické soudy a bezpečnostní síly informace o kauzách nezveřejnily, prý aby neznepokojovaly veřejnost, napsal deník.

Několik zdrojů ale listu potvrdilo, že překažené plány se podobaly útoku francouzského občana Mehdiho Nemmouche, který koncem května postřílel v bruselském židovském muzeu čtyři lidi. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Pachatele natočily u místa činu bezpečnostní kamery

Do Turecka uprchlo už sto tisíc Kurdů

Země EU odhadují, že k povstalcům, kteří bojují proti syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, se přidalo 1500 až dva tisíce mladých Evropanů. Většina z nich bojuje po boku IS nebo skupin napojených na al-Kajdá.

Kvůli bojům mezi kurdskými bojovníky a islamisty uprchlo do Turecka již sto tisíc lidí. Oznámil to v neděli Fuat Oktay z tureckého úřadu pro mimořádné situace. OSN nedlouho předtím informovala o 70 tisících uprchlících za posledních 24 hodin s tím, že se připravuje na příliv stovek tisíc dalších. Islamističtí radikálové už obsadili na severovýchodě Sýrie 60 kurdských vesnic a obklíčili město Ajn al-Arab.

Turecká vláda v pátek po několikadenním váhání kvůli přílivu kurdských uprchlíků ze Sýrie otevřela hranici.

Bojovníci IS v noci dobyli další vesnice v okolí města Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani). Farmář Lókam Ísa (34) utekl s příbuznými a s dalšími asi 30 rodinami poté, co radikálové vtrhli do jejich vesnice Celebi. Jak uvedl, kurdské jednotky proti nim bojují jen s lehkými zbraněmi.

„Oni (IS) zničili všechna místa, kam dorazili. Viděli jsme, co se stalo v Iráku v Sindžáru, a ve strachu jsme utekli,“ svěřil se Ísa.

Z nedaleké vesnice uprchl i Abdulláh (24). „Islamisté zaútočili, my jsme se ženami odešli, ale většina mužů zůstala. Ve vesnicích zabili mnoho lidí, podřezali jim krky. Zaměřují se na ženy, z nichž dělají sexuální otrokyně,“ dodal.

USA nabízejí 10 miliónů za údaje o vrazích novinářů

USA chtějí vyplatit deset miliónů dolarů (214 mil. Kč) jako odměnu za údaje, jež by vedly k zadržení lidí zodpovědných za únos a brutální vraždu amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa. Vyplývá to z návrhu zákona schváleného Senátem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Steven Joel Sotloff na videuVideo: Reuters

„Jeden ze způsobů, jak uctít jejich památku, spočívá v dopadení a odsouzení vrahů,“ řekl spoluautor zákona, republikánský senátor Marco Rubio.

K vraždě obou se přiznal IS, jehož bojovníci zavraždění nasnímali kamerami a záznamy zveřejnili na sociálních sítích.

Od roku 1984 v USA působí program Rewards for Justice, který už za informace vedoucí k odhalení pachatelů závažných trestných činů vyplatil asi 125 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám