Hlavní obsah

Islamisté chystali atentát na britskou premiérku, skončili ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Islamisté plánovali atentát na britskou premiérku Theresu Mayovou. Podle televize Sky News včas zasáhla policie a chystaný útok zmařila. Zatčeni byli dva muži, kteří byli v úterý obviněni z přípravy teroristického útoku. Oba vinu popřeli, a oba skončili ve vazbě

Foto: Elizabeth Cook, ČTK/AP

Obvinění radikálové u londýnského soudu, vlevo Naa'imur Zakariyah Rahman, který chtěl zaútočit na premiérku Theresu Mayovou, vedle něj Mohammed Aqib Imran.

Článek

„Ve své podstatě jde o extrémní islamistický plán sebevražedného útoku proti Downing Street. Policie se domnívá, že v plánu bylo odpálit nějaký druh improvizované výbušniny v Downing Street a v nastalém zmatku zaútočit a zabít premiérku Terezu Mayovou,“ uvedl reportér televize Sky News Martin Brunt.

Dodal, že podle jeho informací o plánu ve středu informoval šéf tajné služby MI5 Andrew Parker kabinetní ministry.

Scotland Yard, MI5 a policie v hrabství West Midlands podle něj vedla vyšetřování už několik týdnů. Podezřelí islamisté byli dopadeni 28. listopadu v rozmezí pouhých devadesáti minut, uvedla BBC.

Chtěl Mayovou bodnout

Dvacetiletý Brit bangladéšského původu Naa´imur Zakariah Rahman byl podle listu The Daily Mail zadržen s dvěma improvizovanými náložemi. Rahman žijící v Londýně, plánoval u bran kanceláře premiérky odpálit výbušninu, a pak se ve zmatku dostal do blízkosti Mayové a buď ji bodnout, nebo v její blízkosti odpálit výbušniny na svém těle. Podle Daily Mailu chtěl použít při útoku i pepřový sprej. Nálož měla být ukryta v batohu.

Rahman je stíhán i proto, že pomáhal druhému obviněnému, o rok staršímu Britovi pákistánského původu Mohammedovi Aqibovi Imranovi s přípravou jiného teroristického činu, z něhož je Imran obviněn. Imran žijící v Birminghamu se také chtěl připojit k Islámskému státu v Libyi.

Oba muži u soudu potvrdili jen svou identitu, vinu popřeli. Další slyšení se uskuteční 20. prosince.

Stovky případů

Plán na atentát byl údajně jedním z devíti teroristických činů, o jejichž odvrácení v úterý informoval na schůzi vlády ředitel MI5 Andrew Parker. Už dříve uvedl, že ohrožení islamistickým terorismem je vyšší než kdy v minulosti. Hovořil dokonce o „dramatickém nárůstu ohrožení”.

MI5 podle něj v současnosti vyšetřuje 500 případů spojených s terorismem, do kterých je zapleteno 3000 lidí. Spojené království se letos stalo terčem pěti dokonaných atentátů.

Parker současně uvedl, že atentátu v Manchesteru, který si vyžádal 22 obětí, se dalo předejít, protože MI5 o něm věděl. 

Downing Street je dobře chráněná
Sídlo britských premiérů, ulice Downing Street v centru Londýna je dobře chráněná, neboť už předchozí šéfové britské vlády byli v hledáčku teroristů.
Bezpečnost byla posílena už v 70. letech a ještě zostřena v následující dekádě kvůli hrozbě ze strany Irské republikánské armády (IRA).
Až do roku 1989 se lidé do Downing Street dostali. Pak ale byla u jejího ústí instalována kovová brána, u níž stojí policejní hlídka. Ta je rozestavěna také před domem s číslem popisným 10, kde britští premiéři sídlí.
V roce 1991 zaútočila IRA na Downing Street granáty. Útočníci jich ze zaparkované dodávky odpálili celkem tři. Dopadly ale na dvorek a tehdejšímu premiérovi Johnu Majorovi se nic nestalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám