Hlavní obsah

Islamista chtěl v Německu zastřelit soudce i prokurátora. Soudí ho s kuklou na hlavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Augsburg

V Augsburgu stanul v úterý před soudem 26letý islámský radikál Haidar A. ze Sýrie. Stíhán je pro šestinásobný pokus o vraždu soudců a prokurátora, kdy se při vyhlašování rozsudku v jiném svém procesu pokusil vytrhnout pistoli policistovi a následně chtěl střílet.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Hned první den procesu dal Haidar A. najevo, že soudem pohrdá. Plival směrem k novinářům, kteří si ho fotografovali. Když vstoupili soudci, odmítl povstat a následovala potyčka.

Když se situace trochu uklidnila, předsedající soudkyně Sandra Mayerová nařídila podle listu Augsburger Allgemeine obžalovanému, aby si na hlavu nasadil kuklu z tenkého plátna, aby už nemohl plivat.

Proces se koná za mimořádných bezpečnostních opatření. Obžalovaný měl spoutané ruce i nohy a od soudců ho oddělovalo pancéřové sklo. Při jiném procesu, kde čelil obvinění z pokusu o vraždu, protože se v listopadu 2016 pokusil uříznout hlavu svému spolubydlícímu v uprchlickém táboře, se totiž pokusil zabíjet přímo v soudní síni. Když tehdy soudce vynášel rozsudek, pokusil se vytrhnout pistoli 55letému policistovi, což se mu díky zásahu dalších členů justiční stráže nepovedlo.

Přiznal, že chtěl zastřelit všech pět soudců i prokurátora a zopakoval to v úterý i před soudem: „Chtěl jsem začít s prokurátorem.“ Svůj krok zdůvodnil tím, že s ním soud jednal nespravedlivě. Uvedl, že nenávidí německou policii a justici, ale nemá nic proti německé společnosti.

Policista vypověděl, že se islamistovi nepodařilo vytáhnout zbraň ze zabezpečeného pouzdra. Obžalovaný přiznal, že má zkušenosti se zbraněmi, ale ne s pistolí Heckler & Koch P7, kterou měl policista nabitou osmi ostrými náboji. Obhájce Walter Rubach se domnívá, že nešlo o pokus o vraždu, i když obviněný přiznává, že chtěl střílet.

Pokus o vraždu kvůli víře

Zabít se Haidar A. pokusil už v listopadu 2016 svého spolubydlícího v uprchlickém středisku v Hurlachu, protože podle něj urážel islám. „Dostal jsem vztek,” uvedl. Vzal proto nůž a pokusil se mu uříznout hlavu. Řezná rána byla dlouhá dvanáct centimetrů. Jen rychlá pomoc zachránila napadenému život. Za to byl Haidar A. odsouzen na 13 let.

Na dotaz, zde je islamista, odpověděl: „Jsem hrdý muslim.“ Na otázku, zda by byl opět násilný, kdyby někdo urážel jeho víru, řekl: „Ne hned.“

Haidar A., který je palestinského původu, utekl ze Sýrie do Německa kvůli válce. Jako Palestinec sympatizuje s radikálním hnutím Hamás, které ovládá pásmo Gazy. Nějakou dobu byl ve válce na straně Islámského státu. Uvedl, že proti němu nemůže nic říci, protože s ním zacházeli dobře.

Kriminalista, který Haidara A. vyslýchal, uvedl, že má velmi nezvyklé chování. Otevřeně mluvil o nenávisti k Německu a jeho úřadům a nedával najevo žádnou lítost. Současně se choval velmi přátelsky.

Reklama

Výběr článků

Načítám