Hlavní obsah

Írán zřejmě v březnu zadržel britské námořníky právem

– LONDÝN

Patnáct členů britské námořní posádky s největší pravděpodobností skutečně proniklo letos v březnu do íránských vod, jak tvrdil Teherán. Plyne to z hodnocení krize vypracované zahraničním výborem britského parlamentu, o němž v pondělí informoval list The Independent. Vyšetřování ale probíhá v tajnosti.

Článek

Pravděpodobný průnik do íránských vod způsobila britská mapa severní části oblasti Perského zálivu, která nebyla tak přesná, jak by měla, a Británie může mluvit o štěstí že Írán tento fakt nenapadl.

Podle závěrů hodnotící zprávy výbor britského parlamentu pro obranu případ dál tajně vyšetřuje. "Výbor začal minulý týden na zasedání za zavřenými dveřmi vyslýchat svědky a do několika týdnů předloží zprávu," uvedl list s odvoláním na nejmenované zdroje.

Tisk dále upozornil, že fakta, jež vůbec nestaví Londýn v krizi kolem incidentu v Perském zálivu do příznivého světa, vycházejí najevo teprve v době, kdy úřad britského premiéra opustil Tony Blair. Ten svou argumentaci stavěl na tom, že zadržení Britů byla "íránská zvůle”. [celá zpráva

Íránské revoluční gardy zajaly 23. března 15 britských námořníků. Írán to zdůvodnil tím, že se pohybovali v íránských výsostných vodách, Británie to popřela a tvrdila, že šlo o vody mezinárodní. [celá zpráva] Spor vyvolal 13denní patovou situaci, která skončila, když íránský prezident Mahmúd Ahmadínedžád zajatce propustil a gesto označil za "dar britskému lidu".

Reklama

Související témata:

Související články

Írán chce soudit britské námořníky

Írán hrozí, že postaví před soud patnáct britských námořníků, které zadržel v pátek. Chce je obvinit z nezákonného vniknutí na íránské území. Britský premiér...

Výběr článků

Načítám