Hlavní obsah

Irák zrušil příslušníkům strany Baas zákaz kandidovat ve volbách

– Bagdád

Irácká volební komise povolila pěti stům iráckých politiků kandidovat v březnových parlamentních volbách. Původně je škrtla z kandidátek na základě „debaasizace“ země. Příslušníci strany Baas Saddáma Husajna nesmí působit v politice.

Článek

Z volebních seznamů bylo v půlce ledna vyškrtnuto podle BBC 499 kandidátů. Tento krok vyvolal velké pobouření mezi menšinovými sunnity, protože zákaz postihoval i přední sunnitské politiky. Vidí v tom záměr ze strany představitelů většinových šíitů.

Mezi vyškrtnutými se mimo jiné objevil poslanec Salíh Mutlak, který vede Iráckou frontu pro národní dialog, jež uspěla v komunálních volbách. Vytvořil alianci s dalšími sunnitskými představiteli a bývalým prozatímním iráckým premiérem Ijádem Alávím.

Dalším politikem, kterého potkal zákaz, byl ministr obrany Abdulkadir Obejdí, který je v koalici premiéra Núrího Málikího nazvané Stát práva.

Komise pro spravedlnost a odpovědnost, jež má za cíl zabránit baasitům v návratu do politiky, nepostupovala podle některých pozorovatelů nestranně. Je napojena na šíitské náboženské strany. Vyřazení sunnitských politiků by mohlo vést k tomu, že sunnité budou volby bojkotovat jako v roce 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám