Hlavní obsah

I Polsko chce být pro Číňany branou do Evropy

– Varšava

Na posílení čínských investic v Polsku a obnovu čínského trhu pro polské výrobce potravin se zaměřila pondělní oficiální návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Varšavě.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching, jeho polský protějšek Andrzej Duda a jejich manželky

Článek

Po jednání s polským protějškem Andrzejem Dudou, premiérkou Beatou Szydlovou i šéfy obou komor parlamentu podepsaly delegace obou stran 40 bilaterálních dohod a memorand zaměřených na výstavbu, suroviny, energetiku, špičkové technologie a vědu.

„Doufáme, že Polsko se stane pro čínskou ekonomiku branou do Evropy,“ řekl Duda po jednání. Dodal, že v polovině července budou ratifikovány dokumenty potvrzující vstup Polska do Asijské investiční banky. „Polsko jako jediná země ve středo- a východoevropském prostoru je zakladatelem i akcionářem této banky,“ zdůraznil.

„Prezident Si Ťin-pching byl v březnu v ČR, kde se čínská strana rozhodla investovat takřka čtyři miliardy eur. Čínským investicím se v Česku daří už delší dobu, a to dokonce i ve sportu a turistickém ruchu. Slavii Praha, jeden z nejslavnějších fotbalových klubů, vlastní soukromý čínský investor,“ upozornil portál Onet.pl.

Na pražské Kampě se sešli příznivci i odpůrci čínského prezidentaVideo: Novinky

Žádné protesty

Podle polských médií Poláci návštěvu čínské hlavy státu nijak zásadně neprožívají, v ulicích ani není vidět žádná výzdoba, nekonají se žádné akce na podporu či na protest proti návštěvě.

Polský server natemat.pl napsal, že země dosud nemá s čínskými investicemi dobré zkušenosti: „Nedávno neúspěšně stavěli polské dálnice a podle analýz byla vina na čínské i polské straně.” List tak zřejmě připomínal neúspěšnou stavbu dálnice mezi Lodží a Varšavou, kterou čínská firma Covec v roce 2011 nedokončila. Firma vyhrála s nejnižší nabídkou, ale nakonec dlužila dodavatelům a stavbu zastavila. Polské ředitelství silnic s ní ukončilo spolupráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám