Hlavní obsah

Hymnu budou na Slovensku hrát i pro neslyšící děti

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Povinné poslouchání slovenské hymny každé pondělí na základě vlasteneckého zákona se vztahuje také na neslyšící děti. Deník Pravda upozorňuje na to, že na základě zákona bude text hymny a preambule ústavy povinně viset také ve třídách mateřských škol, i když děti navštěvující tato zařízení ještě nedovedou číst.

Foto: Jan Koller, ČTK

Článek

Vlastenecký zákon schválila tento týden vládní většina ve slovenském parlamentu. Pokud prezident Ivan Gašparovič normu podepíše, bude platit od prvního dubna 2010. Žáci a studenti už proti novému zákonu připravují protesty.

Ředitelé škol upozornili, že nemají dostatek finančních prostředků na nákup učebnic a školních pomůcek a teď musí nakupovat do tříd vlajky a další symboly vlastenectví, jak jim to nařizuje zákon. Na Slovensku je přes 30 tisíc tříd základních a středních škol. Na nákup vlajek a dalších symbolů vlastenectví budou školy potřebovat tisíce eur.

Podle vlasteneckého zákona musí žáci každé pondělí poslouchat před vyučováním státní hymnu, ve třídách bude umístěna slovenská vlajka, státní znak, text hymny, preambule ústavy. Zákon prosadila vládní Slovenská národní strana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám