Hlavní obsah

Hnědé bratrstvo: Polští a němečtí nacionalisté se spojili proti migrantům

Varšava/Berlín

Polští nacionalisté z řad štětínských fotbalových fanoušků uzavřeli spojenectví s neonacisty z východoněmeckého Meklenburska namířené proti imigrantům. Upozornil na to polský list Gazeta Wyborcza. Členové polsko-německého hnědého bratrstva už podnikli společnou akci: ve Štětíně 13. prosince napadli pěstmi demonstraci proti rasismu, pořádanou sdružením Otevřená republika. Policie zadržela osm útočníků ve věku od 14 do 26 let.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Migranti v Berlíně. Teď společný nepřítel polských a německých neonacistů.

Článek

Shodou okolností se protirasistická demonstrace konala na Grunwaldském náměstí, pojmenovaném po středověké bitvě, v níž polsko-litevské vojsko, posílené českými žoldnéři, porazilo německé rytíře.

Za bratrstvem jsou podle deníku dva muži, devětatřicetiletý někdejší boxer Radoslaw Król, brojící proti neexistující "muslimské čtvrti" ve Štětíně, a sedmatřicetiletý chovatel buldoků Norman Latzkow, organizátor "večerních vlasteneckých procházek", při kterých němečtí neonacisté s pochodněmi v rukou demonstrují proti uprchlíkům.

"Hnědé spojenectví je nová kvalita," tvrdí znalec polsko-německého pohraničí Andrzej Kotula ze štětínské radnice. Němečtí neonacisté totiž ještě před pár lety pořádali akce, které měly "zastavit polskou invazi". Nyní však přispěchali na pomoc polským kolegům vypořádat se s žadateli o azyl.

Společný nepřítel

"Strach z Poláků, který dával neonacistům energii, už minul. Teď se někteří dokonce těší, že prázdná hřiště ve vylidněných východoněmeckých městečkách ožívají polskými dětmi," tvrdí Kotula a dodává, že nyní jsou společným nepřítelem uprchlíci. Spolupráce mezi neonacisty a polskými "vlasteneckými fanoušky" začala v říjnu a zpečetila je i pitka ve štětínském pivovaru.

Pro některé radikály je prý problém přijmout spojenectví, jiným ale nevadí, že jedni nosí symboly nacistické Třetí říše a druzí polského odboje proti nacistické okupaci.

"Jsme sousedé. Dohodli jsme se, že oni budou respektovat naše dějiny a my jejich. My i oni jsme Pomořané. Máme si snad vydrápat oči, když máme společného nepřítele?" řekl listu jeden z polských fanoušků. "Ve Štětíně ještě nejsou, ale už jsou ve Schwedtu, Löcknitzu a Pasewalku. Přijdou a postaví mešity - ledaže jim to nedovolíme. Společně s Němci," dodal.

Štětín býval historickou metropolí Pomořanska. Součástí Polska je od roku 1945.

Reklama

Výběr článků

Načítám