Hlavní obsah

Hlavu jsem neuřízl já. Boss slovenské mafie žádá po premiérovi omluvu

Právo, Ivav Vilček
Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Bývalý boss banskobystrického podsvětí Mikuláš Černák napsal z leopoldovské věznice otevřený dopis premiérovi Petru Pellegrinimu (Směr-sociální demokracie), v němž ho žádá o omluvu. Pellegrini totiž v televizní diskusi řekl, že Černák „odřízl člověku hlavu“.

Foto: Profimedia.cz

Mikuláš Černák

Článek

Skupina kolem Černáka měla v roce 1997 zavraždit bývalého policistu Gustáva Slivenského, pak mu uříznout hlavu a tu položit na kapotu vozu zaparkovaného na popradském sídlišti.

Na uříznutou hlavu položili pachatelé policejní čepici. Z vraždy byl obviněn Černák, ale svou vinu popírá. Bývalý boss podsvětí byl odsouzen k doživotí za 14 dalších vražd.

Chlapsky se mi omluvte

Černák v otevřeném dopise napsal, že věří, že se mu premiér Pellegrini po prostudování rozsudku omluví, protože z rozsudku podle něho jasně vyplývá, že on Slivenskému hlavu neuřízl.

Někdejší boss slovenského podsvětí Černák se přiznal k další vraždě

Evropa

Tohoto činu se měl dopustit jiný člen podsvětí Michal Csémy, kterého v roce 1997 zastřelili samopalem v Dunajské Strede. „Věřím, že se mi chlapsky omluvíte. Pokud k tomu nedojde, budu žádat omluvu prostřednictvím soudu,“ napsal Černák premiérovi. Předseda vlády na otevřený dopis Černáka nereagoval.

Za pár let může být na svobodě

Černák uzavřel na konci roku 2019 na okresní prokuratuře v Martině dohodu o vině a trestu. Bývalý boss banskobystrického podsvětí se přiznal k 16 vraždám výměnou za to bude moci po 25 letech, tedy už za čtyři roky, žádat o propuštění.

„Stíhán byl za 14 skutků kvalifikovaných jako trestné činy vraždy a dva skutky kvalifikované jako obecné ohrožení, protože byly vykonány nástražným výbušným systémem,“ uvedl po tomto rozhodnutí prokurátor martinské prokuratury Martin Kováč. „V případě dohody o vině a trestu šlo o upuštění od uložení souhrnného trestu,“ dodal Kováč.

Slovenský mafián přiznal 16 vražd, výměnou za to by mohl za čtyři roky vyjít na svobodu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám