Hlavní obsah

Hlasování o brexitu už má jasného vítěze: sázkové kanceláře

Londýn
Aktualizováno

Jak dopadne čtvrteční referendum o odchodu Velké Británie z Evropské unie, zatím jasné není, i když poslední průzkumy ukazovaly mírný náskok zastánců setrvání. Otázkou také je, jak se na výsledku může projevit aktuální silný déšť. V případě nižší účasti by mohli vyhrát odpůrci Unie. Jednoho vítěze však už brexit má - sázkové kanceláře. Nikdy se nevsadilo 20 miliónů liber (740 miliónů Kč) na politickou událost.

Foto: Neil Hall, Reuters

Britský zastánce setrvání jde hlasovat.

Článek

„Sázky jsou velké,“ řekl listu The New York Times Mike Smithson, který založil a vede stránky PoliticalBetting. Podle něj je referendum „největší politickou sázkovou událostí všech dob.“ Jen v úterý a ve středu lidé vsadili na referendum přes tři milióny liber, odhadl Smithson.

Největší bookmaker v Británii William Hill odhaduje, že celkem bylo v Británii vsazeno 20 miliónů liber, uvedl jeho mluvčí Graham Sharpe. Očekává, že sázky jen v Hillově kanceláři překonají 3,25 miliónu liber vsazených na referendum o odtržení Skotska.

Foto: Neil Hall, Reuters

Žena opouští hlasovací místnost.

Sázka na to, že Británie EU opustí, nabízela ve středu tři libry zisku na jednu vsazenou. Horší je kurz v případě, že se sází na setrvání. Tam sázka devíti liber přinese jen dvě libry. Ve středu večer se kurz ještě zhoršil, ukazovalo se, že 80 procent lidí předpokládá setrvání Británie v Unii.

Sázkové kanceláře tak dávají úplně jiný obraz než průzkumy veřejného mínění, které většinou ukazovaly minimální rozdíly mezi počtem příznivců a odpůrců setrvání Británie v EU.

Ostatně podobně to bylo i u skotského referenda, kde průzkumy také ukazovaly těsný výsledek, ale sázkové kanceláře předpokládaly setrvání Skotska ve svazku, což se také stalo.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Referendu nepřeje počasí

Jasnější pohled nabízejí i trhy. Když se ukázalo, že narůstá možnost setrvání Británie v EU, začala libra stoupat, roste od konce minulého týdne, byť ne nepřetržitě, a posiluje i ve čtvrtek, už si připsala 0,6 procenta a stoupá.

Faktor deště

Že poslední průzkumy favorizují setrvání Británie v unijním svazku, naznačuje i bulvární list The Daily Mail, který podporuje odchod. Zmiňuje ale, že výsledek ještě může zvrátit špatné počasí, kdy by přišlo méně voličů, přičemž zastánci odchodu jsou odhodlanější volit. V situaci, kdy je řada voličů podle průzkumu nerozhodnutá, může právě počasí sehrát nemalou roli, napsal The Daily Telegraph. Americké a nizozemské studie, na které se britský list odvolává, tvrdí, že každý centimetr srážek nad obvyklý průměr znamená ztrátu jednoho procenta hlasujících.

Předposlední průzkum ComRes pro ITV uváděl 42 procent lidí pro opuštění, 48 procent pro setrvání a 11 procent nerozhodnutých, přičemž o tři procentní body ubylo zastánců odchodu a o dva přibyl počet nerozhodnutých a zastánců setrvání. (ComRes uvedl celkem 101 procent, podle The Guardian došlo zřejmě k zaokrouhlení – pozn. red.)

Jihovýchod Británie i některé čtvrti Londýna zasáhla ve čtvrtek průtrž mračen a hasiči od rána dostali kolem 300 naléhavých žádostí o pomoc.

Několik volebních místností muselo být kvůli stoupající vodě uzavřeno, mnoho dalších funguje ve ztížených podmínkách, informoval list The Times. Nejméně dvě volební střediska musela být přemístěna jinam. V Londýně se na několika místech kvůli vysoké vodě voliči nemohli k urnám dostat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Špatné počasí v Británii v den referendaVideo: AP

Meteorologové vyhlásili pro jihovýchodní Londýn a hrabství Essex bezprostřední nebezpečí záplav, napsal The Daily Telegraph. Obvyklou denní kvótu ostrých výjezdů vyčerpali ráno londýnští hasiči během hodiny. Stoupající voda zaplavovala parkující auta a vnikala do příbytků, škody jsou hlášeny i po úderech blesku.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám