Hlavní obsah

Hladiny řek na jihozápadě Slovenska začaly stoupat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zatímco na většině míst střední Evropy, které v uplynulých dnech zasáhla velká voda, nebezpečí dalších záplav pominulo, na jihozápadě Slovenska byl v neděli vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Výrazněji stoupat začaly hladiny v oblasti soutoku Dunaje a Váhu.

Článek

Vodohospodáři očekávají, že voda bude stoupat až do pondělního večera, především na Váhu mezi Kolárovem a Komárnem a na Dunaji mezi Komárnem a Štúrovem. Nevylučují ani třetí stupeň povodňové aktivity.

Za poslední den se mírně zvýšily také hladiny řek na slovenském severozápadě. Největší problémy způsobila na severozápadě řeka Kysuca, která se v pátek na několika místech vylila z břehů.

Na Slovensku, kde převážnou část tohoto týdne pršelo, intenzivní srážky ustaly v sobotu. Meteorologové na neděli předpovídali už jen proměnlivou oblačnost s možným výskytem přeháněk nebo deště. Na západě země hladiny řek již stoupat přestaly, Dunaj v okolí Bratislavy začal opadávat, stejně tak se většinou ustálily vody řeky Moravy a na některých jejích úsecích už hladina také poklesla.

Poláci začali s úklidem

Na jihu Polska, kde si povodeň vyžádala tři oběti a způsobila vysoké škody, začali lidé s úklidem. Do postižených oblastí míří hasiči z celé země: mají místním pomoci s odstraňováním nánosů bahna z domů. Uklidňuje se i situace v Rakousku i Česku. V některých částech Slovenska je obdobný vývoj, jen

Záplavy v Polsku způsobil rovněž vytrvalý déšť, který zvedl hladiny řek. Situaci navíc zhoršila povodňová vlna, která do Polska dorazila z České republiky. Pohotovost trvá v Podkarpatském vojevodství, kde se ještě několik evakuovaných nemůže vrátit do svých domovů.

Rakousko už záplavy nečeká

V Rakousku už s nebezpečím dalších záplav i přes vysokou úroveň hladiny řady řek nepočítají. Jen v obci Ebergassing na jihovýchod od Vídně se z břehů rozlila říčka Fischa a hasiči museli odčerpávat vodu z několika sklepů.

Záplavy v této alpské zemi způsobily hlavně komplikace v dopravě. Okres Lilienfeld v Dolním Rakousku byl vyhlášen za oblast postiženou katastrofou, nejvyšší stupeň pohotovosti platil kromě jiných také v dolnorakouském hlavním městě Sankt Pölten.

Hladiny jihočeských řek během soboty i dnešní noci opět poklesly a v kraji už dnes ráno neplatil žádný stupeň povodňové aktivity. Stále klesají také hladiny řek v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

V Beskydech očekávají až stoletou vodu

Až na úroveň stoleté vody může během pátku stoupnout hladina v některých řekách Moravskoslezského kraje. Nejvíce ohroženy jsou obce v Beskydech. Během noci...

Voda podemlela část dálnice D8

Prudké deště a stékající voda podemlely část teplické dálnice D8. Kvůli opravám je nyní uzavřen pravý stoupající pruh na 8.kilometru za Úžicemi ve směru...

Výběr článků

Načítám