Hlavní obsah

Heathrow oddělí cestující z oblastí postižených koronavirem

Londýn
Aktualizováno

Britské letiště Heathrow zavede oddělené prostory pro pasažéry, kteří cestují z oblastí postižených novým koronavirem, uvedl ve středu britský ministr dopravy Grant Shapps. Agentura Reuters napsala, že se opatření bude týkat jen příletů z města Wu-chan ve střední Číně, odkud se nákaza šíří. Čeští hygienici vyčkávají na výsledky středečního jednání Světové zdravotnické organizace (WHO).

Foto: ČTK/AP

Letiště Heathrow (ilustrační foto)

Článek

Wu-chan má s Londýnem přímé letecké spojení a pasažéři z této destinace budou po příletu na Heathrow odděleni od ostatních, napsala agentura Reuters. Poprvé by se toto opatření mělo týkat cestujících při příletu z Wu-chanu v 18:30 GMT (19:30 SEČ).

Čínský expert, který tvrdil, že koronavirus je pod kontrolou, se jím nakazil

Svět

Nový typ koronaviru zabil již devět lidí a u dalších 440 byla nákaza zjištěna. Kromě Číny byl vir, který způsobuje plicní onemocnění, zjištěn také ve Spojených státech, v Thajsku, Jižní Koreji, Japonsku a na Tchaj-wanu, a to u osob, které přicestovaly z Číny.

Nebezpečný koronavirus z Číny se objevil v USA

Amerika

Řada asijských i dalších států včetně USA, Británie, Austrálie, Itálie či Turecka zavedla v posledních dnech opatření, aby na letištích odhalila případné infikované cestující. Jde především o měření teploty pasažérů z postižených oblastí.

Rozhodne jednání WHO

České úřady prozatím v koordinaci s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) čekají, jaký bude závěr jednání pohotovostního výboru Světové zdravotnické organizace.

Pokud WHO posoudí stav jako vážný s rizikem globálního rozšíření a vzniku pandemie, může organizace vyhlásit stav tzv. ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu.

„O případných konkrétních opatřeních bude rozhodnuto na základě výsledku vyhodnocení údajů z monitorovaných informací z oficiálních zdrojů. Uvedená opatření budou případně učiněna na základě rozhodnutí hlavního hygienika,” uvedla vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

Reklama

Výběr článků

Načítám