Hlavní obsah

Hamáček: Braní migrantů je pozvánkou

Česko nepodpoří návrh na dobrovolné přebírání migrantů, s nímž přišly čtyři země EU ve snaze odlehčit Itálii a Maltě a pomoci migrantům zachráněným ve Středozemním moři. Novinářům to v úterý řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) před pracovním obědem s kolegy z unijních zemí, který je věnován diskusi o budoucím přístupu k migraci.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Jan Hamáček

Článek

Návrh, který unijní země vyzývá k dočasné solidaritě, je podle Hamáčka pozvánkou pro migranty a cestou k novým povinným kvótám.

Členové vlád během oběda mají na stole návrh, s nímž koncem září přišly Německo, Francie, Itálie a Malta. Jejich iniciativa vyzývá další unijní země, aby se zapojily do provizorního dobrovolného systému, který má odlehčit dvojici jihoevropských zemí zahlcených uprchlíky a pomoci v záchraně životů.

Český ministr prohlásil, že Praha hodlá místo akceptování dobrovolného systému nabídnout finanční pomoc pro země, z nichž migranti proudí, a přispět k posílení ochrany hranic.

Slabá podpora?

Podle Hamáčka zatím nefungují dohody o navracení migrantů bez práva na azyl do zemí, odkud do Evropy zamířili. Pomoci by podle něho mohlo například i posílení libyjské pohraniční stráže.

Při předběžném projednávání se k návrhu s připomínkami pozitivně stavělo Řecko či Španělsko, naopak ze strany Maďarska či Polska zazněl nesouhlas.

Podle Hamáčka dávají nyní najevo odpor i některé severské státy a návrh nemá podporu většiny unijních zemí. Podle televize SAT 1 projekt nejspíš nepodpoří ani Švédsko, Nizozemsko a Portugalsko, s jejichž souhlasem němečtí diplomaté počítali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám