Hlavní obsah

Gusenbauera rakouský prezident zatím nepověřil sestavením vlády

Právo, DPA, bh
VÍDEŇ

Více než hodinu jednal v úterý ve vídeňském Hofburgu s prezidentem Heinzem Fischerem o možnostech vytvoření vládní koalice šéf rakouské sociální demokracie (SPÖ) Alfred Gusenbauer, který se stal vítězem nedělních parlamentních voleb. Od Fischera, kterému dosavadní lidovecký kancléř Wolfgang Schüssel v souladu s praxí v úterý dopoledne doručil demisi vlády, si však pověření k sestavení nového kabinetu neodnesl.

Článek

"Nepřekvapilo by mě, kdybych pověření dostal," řekl Gusenbauer, ale dodal, že on i prezident vyčkají do pondělka, kdy by měly být vyhlášeny oficiální výsledky. Na ně s napětím čekají zejména haiderovci ze Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), ale také Zelení. Zatímco BZÖ, dosavadní Schüsselův vládní partner, se nakonec kvůli přepočtu mandátů do Národní rady nemusí vůbec dostat, Zeleným by volební aritmetika naopak mohla přinést několik mandátů navíc.

Gusenbauer upřednostňuje jednání o velké koalici s lidovci, i když Schüssel, který v nich bude figurovat jako hlavní vyjednavač, zdůraznil, že ÖVP nevstoupí do koalice, která by chtěla zrušit některé kroky jeho kabinetu.

Šéf SPÖ, aspirující na post kancléře, Rakušanům slíbil, že jednání o koalici budou transparentní. "Chci být lidovým kancléřem. Nadále budu jezdit metrem a lidé mě budou potkávat na ulici," ujistil Gusenbauer obyvatele alpské republiky v listu Kurier.

Případnou rudo-zelenou koalici nevylučuje ani Gusenbauer. "V tuto chvíli žádná podobná většina neexistuje. A jestli vznikne v pondělí, pak uvidíme. Pak bychom měli každopádně dvě možnosti," řekl šéf soc. dem. listu Der Standard. Reagoval ta na možnost, že korespondenční hlasy by mohly pomoci Zeleným a Haiderova BZÖ by se do parlamentu nakonec nedostala.

Reklama

Související články

V Rakousku začaly volby, lidovci mají náskok

Více než šest miliónů oprávněných voličů v sousedním Rakousku v neděli vybírá 183 poslanců Národní rady. Hlasovací místnosti se uzavřou v 17 hoidn. Hned poté...

Rakouská soc. dem. chce jednat o velké koalici

Bezprostředně po nedělním překvapivém, byť těsném vítězství v parlamentních volbách oznámila rakouská sociální demokracie (SPÖ), že chce začít vyjednávat...

Výběr článků

Načítám