Hlavní obsah

Gruzie viní Rusko, že na její území shodilo raketu

Novinky, ČTK, BBC, aš, RIA-Novosti
TBILISI/MOSKVA

Gruzie v úterý obvinila Rusko, že dva ruské bojové letouny vnikly do gruzínského vzdušného prostoru a vypálily na gruzínské území raketu vzduch-země, která nevybuchla. Střela byla zneškodněna. Gruzijský prezident Michail Šakašvili obvinil Rusko z pokusu o nálet na gruzíjské území, podle něj tím chce vyvolat paniku. Moskva jakýkoliv útok popřela.

Článek

"Tyto provokace mají za cíl vyvolat paniku za účelem oslabit stabilitu Gruzie a donutit ji, aby změnila svoji politiku," řekl prezident s tím, že čeká na oficiální ruské vysvětlení.

Gruzínský ministr vnitra Vano Merabišvili označil dopad rakety za "projev agrese".

Podle gruzínských úřadů střela dopadla u vesnice Tsitelubani asi 65 kilometrů západně od metropole Tbilisi u separatistické Jižní Osetie. Střelu podle Gruzínců vypálily ruské stroje v 19:30 místního času (17:30 SELČ). Střela dopadla asi 25 metrů od prvního domu ve vesnici, ale nevybuchla. "Kdyby nastal výbuch, byla by to katastrofa," uvedl mluvčí ministerstva pro otázky policie a veřejného pořádku. Nevybuchlou munici odborníci zneškodnili.

"Naše radary ukázaly, že tyto tryskáče letěly z Ruska a vrátily se tam, odkud přilétly," řekl gruzínský ministr vnitra Vano Merabišvili. "Považuji to za projev agrese uskutečněný letadly z teritoria jiného státu," dodal. Útok podle Gruzínců podnikly dva bombardéry Su-24, které jsou součástí ruského a dříve sovětského vojenského letectva od 70. let minulého století.

Moskva odpovědnost odmítá

Moskva jakýkoli útok popřela. "Ruské letectvo v pondělí ani v úterý nad Gruzií nepřelétávalo," zdůraznil poradce velitele ruských leteckých sil plukovník Alexandr Drobyševskij. "Rusko nepřekročilo hranice svrchované Gruzie," dodal.

Gruzie ale tvrdí, že nejde o výjimečný případ. "Stalo se běžnou praxí ruských vzdušných sil a vládních vojsk proniknout na gruzínské teritorium. Co je ale v tomto případě odlišné od předchozích je skutečnost, že ohrozily gruzínský vzdušný prostor ve větší hloubce a navíc použily velmi velkou bombu," uvedl mluvčí gruzínského ministerstva vnitra Šota Ustiašvili.

Spory mezi Ruskem a Gruzií

Jde o další krizi mezi oběma státy. Vztahy mezi Ruskem a Gruzií se vyostřily loni na konci září, když Tbilisi vyhostilo čtyři ruské armádní důstojníky, které obvinilo ze špionáže. Moskva odpověděla odvoláním svého velvyslance z Tbilisi a přerušením vzdušných, námořních a poštovních spojení s Gruzií. Rusko rovněž deportovalo do vlasti několik tisíc Gruzínů, kteří na jeho území nelegálně pobývali.

Rusko mělo na gruzínském území své vojáky a stahuje je jen velmi pomalu. Gruzie má k ruské nelibosti zájem přiklonit se k západu a chce vstoupit do NATO. Moskva také poskytuje podporu separatistům v Abcházii a Jižní Osetii.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko pozastavuje stahování vojáků z Gruzie

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že pozastavilo stahování vojáků ze dvou základen v Gruzii, odkud mají vojáci odejít do konce roku 2008. Reaguje...

Výběr článků

Načítám