Hlavní obsah

Grónsko rozhoduje o své budoucnosti, přeje si nezávislost na Dánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuuk

V Grónsku se v úterý rozhodne o obsazení 31 křesel místního parlamentu. Hlavním tématem hlasování bude i to, jak nejlépe dosáhnout samostatnosti. Ačkoli tato integrální součást Dánského království požívá široké autonomie, sen o nezávislosti tamní politice dlouhodobě dominuje. Podporují ho i objevy bohatých ložisek nerostných surovin v posledních letech.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Předvolební plakáty v Grónsku

Článek

O přízeň asi 40 tisíc oprávněných voličů letos soupeří rekordních sedm stran, z nichž největší šance na vítězství mají sociálnědemokratická Pokroková strana (Siumut) premiéra Kima Kielsena a levicové Inuitské společenství v čele se Sarou Olsvigovou.

V průzkumech veřejného mínění měly tyto dvě tradičně nejsilnější strany, které nyní spolupracují ve vládní koalici, prakticky vyrovnané výsledky.

Všechny velké grónské politické strany nezávislost ostrova podporují, otázkou je, kdy by měla být nezávislost vyhlášena a za jakou cenu. Grónsko, kde žije pouhých 56 tisíc lidí, totiž jen sotva bude v brzké budoucnosti schopno fungovat samostatně.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Vide

Jednotlivá města, či spíš osady, nejsou propojena silnicemi. Zisky místních obyvatel plynou především z rybolovu. Polovinu rozpočtu, kolem 500 miliónů eur, zajišťuje Dánsko. Pokud se Grónsko rozhodne vazbu na Dánsko přetrhnout, grónské úřady o tyto peníze přijdou, varuje předseda dánské vlády Lars Lökke Rasmussen.

Naději přináší globální oteplování

Obyvatelům Grónska dodává paradoxně naději globální oteplování. Pod tajícím ledovým příkrovem se skrývají velká ložiska nerostů, od ropy přes uran po vzácné zeminy. Tato skutečnost přitahuje pozornost zahraničních investorů, kteří by mohli rozhodujícím způsobem přispět k realizaci grónského snu o nezávislosti.

Premiér Kielsen společně s dalšími členy grónské vlády loni ve snaze podpořit zájem investorů navštívil Čínu. Další grónské delegace byly také v Kanadě a Austrálii.

„Nová vláda vedená Pokrokovou stranou, ale bez Inuitského společenství, by Grónsko více otevřela investicím ze zahraničí, včetně Číny. Inuitské společenství je skeptičtější. Chtějí důlní aktivity, ale kladou více důrazu na ekologii,” uvedl Rasmus Leander Nielsen z Grónské univerzity.

Rozhodnutí by mohlo padnout v roce 2021

Partii Naleraq, která patří mezi čtyři největší politická uskupení na ostrově, již nastínila časový plán pro vyhlášení nezávislosti. „Chceme už přestat hrát roli oběti. Proto si přejeme v roce 2019 uspořádat hlasování, abychom zjistili, zda je většina občanů pro samostatnost. Konečné rozhodnutí by mělo padnout v roce 2021,” citovala agentura DPA jednoho z kandidátů strany.

Většina dalších politických stran uvažuje spíš v rozmezí desítek let.

Reklama

Výběr článků

Načítám