Hlavní obsah

Greta natáčela polskou uhelnou elektrárnu, dovnitř ji nepustili

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová v Polsku natáčela film o největší uhelné elektrárně v Evropě Belchatów. Do objektu ji však nevpustili, musela se proto pod dohledem policie spokojit se záběry z veřejně přístupné vyhlídky na elektrárnu a přilehlý hnědouhelný důl. Polská televize TVN 24 uvedla, že mladá Švédka jako hlas generace inspiruje a strhává davy.

Foto: Profimedia.cz

Polská uhelná elektrárna Belchatów

Článek

"Švédka přijela 14. ledna na vyhlídku Kleszczów, odkud je vidět na povrchový důl a elektrárnu Belchatów," řekla televizi Ewa Maciejewská z místní policie. Vše se podle ní odehrálo v klidu. Belchatów se nachází asi 100 kilometrů severně od Katovic.

Policisté podle tisku provázeli 17letou aktivistku poté, co je přivolali hlídači elektrárny. Thunbergová nejprve požádala skupinu PGE, jíž důl a elektrárna patří, o svolení s natáčením v elektrárně, ale firma s tím nesouhlasila.

Greta si na Twitteru z legrace změnila jméno

Koktejl

Televize připomněla, že to není poprvé, kdy elektrárna Belchatów sehrává roli pozadí pro akce ekologických aktivistů. Loni na její chladírenskou věž aktivisté Greenpeace promítali portrét premiéra Mateusze Morawieckého s nápisem Hanba. Protestovali tak proti tomu, že šéf vlády zablokoval přijetí závazku, že Evropská unie dosáhne do poloviny století klimatické neutrality. Tvrdili také, že tato elektrárna vypouští nejvíce emisí oxidu uhlíku v Evropě.

Foto: Susana Vera, Reuters

Americký časopis Time označil Gretu Thunbergovou za osobnost roku 2019

Elektrárna Belchatów dosahuje výkonu 5298 MW. Připadá na ni výroba pětiny elektřiny v Polsku, kterou zásobuje skoro 11,5 milionu domácností. PGE tvrdí, že patří mezi nejmodernější uhelné elektrárny na světě a že je největší elektrárnou fungující na hnědé uhlí na světě.

Greta měla deprese, jako aktivistka je mnohem šťastnější, řekl její otec

Evropa

Polsko je zemí, jejíž energetika je výrazně závislá na uhelných elektrárnách. Těžba uhlí zaměstnává přes 80 000 Poláků. Polská vláda počítá s tím, že uhlí bude i v roce 2030 pokrývat 60 procent spotřeby elektřiny v zemi. Polská vláda strany Právo a spravedlnost se pokračujícímu využívání uhlí výrazně nebrání, přestože zdejší ovzduší patří k nejvíce znečištěným v Evropě. Ekologičtí aktivisté mají za to, že Varšava ve prospěch krátkodobých vnitropolitických cílů opomíjí práci na jakékoli skutečné strategii sledující odklon ekonomiky od uhlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám