Hlavní obsah

Graffiti v Göteborgu hlásají založení chalífátu

Göteborg

Stoupenci Islámského státu (IS) ve švédském Göteborgu nastříkali tento týden na stěnu tamní restaurace a pekárny graffiti, která mají oznámit vyhlášení prvního chalífátu v Evropě. Zároveň s tím se objevily výhrůžky členům tamní asyrské křesťanské komunity, že je čeká smrt, pokud nekonvertují k islámu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Logo IS a arabským písmem nastříkané písmeno N, tedy označení toho, že tady žijí křesťané (křesťan se arabsky řekne nasrání – podle města Nazaret – pozn. red.), se objevily na zdi restaurace v centru města. Hrozby včetně vzkazu „Přestup na naši víru, nebo zemři“ a „Chalífát je tady“ byly nalezeny ráno na pekařství.

„Zamrazilo mě. Je to úděsné. Cítíme se ohroženi,“ řekl britskému The Daily Star Markus Samuelsson, majitel pekařství, který pochází z místní zhruba třítisícové komunity asyrských křesťanů. Právě jejich domy v domovském Iráku označovali islamisté arabským písmenem N na znamení toho, že musí platit daň pro jinověrce.

Podle švédského serveru Breitbart se graffitti našla pouze na provozovnách asyrských křesťanů, jinde ne. Asyrská církev je jednou z nejstarších křesťanských církví na světě. Její příslušníci pocházejí ze severní Mezopotámie a dodnes udržují při životě starodávný aramejský jazyk.

Z Trelleborgu prý zmizelo tisíc dětí

Göteborg je zároveň považován za baštu džihádistů zverbovaných ve Švédsku.

Přes tisíc mladistvých, převážně dětí, kteří letos dorazili jako uprchlíci do Švédska, už postupně zmizelo ze zařízení pro uchazeče o azyl ve švédském městě Trelleborg, napsal v úterý web deníku Local.

„Nejméně polovina z 1900 mladistvých odešla bez našeho souhlasu. Nevíme, kde jsou. Nemáme možnost, jak jim zabránit v odchodu. Nemůžeme ve dne v noci stát u jejich lůžek,“ řekla starostka Agneta Sjölundová.

Úřady očekávají, že do konce letošního roku dorazí do Švédska na 12 tisíc dětí bez doprovodu dospělých.

Reklama

Výběr článků

Načítám