Hlavní obsah

Gordon Brown se označil za příštího britského premiéra

MANCHESTER

Vizi směřování Británie pod svým vedením představil v pondělí na výroční labouristické konferenci v Manchesteru britský ministr financí Gordon Brown. V projevu, označovaném za nejdůležitější v jeho kariéře, se kancléř Brown netajil s očekáváním, že brzy nahradí Tonyho Blaira v premiérském křesle.

Článek

I proto věnoval začátek řeči nelehkému vztahu s nynějším předsedou vlády, jehož označil za nejúspěšnějšího labouristického předáka a premiéra, jakého kdy země měla. Dodal, že pracovat s ním bylo vyznamenáním. "Pracovali jsme společně 23 let a myslím, že jsme společně zažili skutečné úspěchy," uvedl Brown. "Někdy jsme měli rozdílné názory, ale to není nic překvapivého," prohlásil ministr, který až dosud odmítal úvahy o nesouladu s premiérem jako novinářské spekulace.

"Lže!" křičela prý Cherie

Pokus dát napjaté vztahy do pořádku však zkomplikovala premiérova manželka Cherie Blairová, která údajně opustila sál v okamžiku, kdy Brown pěl chválu na Blaira. "Jsou to všechno lži", vykřikla nahlas. Ačkoli Downing Street později tuto zprávu dementovala, Cherie Blairová je známá svou kritikou Browna a jeho stoupenců, kteří se podle ní již několik měsíců snaží Blairovu pozici podkopat. Před dvěma týdny nespokojenci v řadách labouristů donutili Blaira k prohlášení, že do roka opustí Downing Street. [celá zpráva]

Největší aplaus si nicméně Brown vysloužil, když v průhledné narážce na své budoucí premiérství prohlásil, že se nemůže dočkat, až "si to rozdá s konzervativci, kteří pod vedení Davida Camerona chytají druhý dech". "Mé dosavadní zkušenosti mě naučily řešit tvrdé problémy a přijímat nelehká rozhodnutí," uvedl Brown, jemuž v té chvíli zatleskal i Blair. Ministr financí se podle analytiků snažil prezentovat jako zásadový politik, jemuž nevadí, že není celebrita jako Cameron, který k zvýšení obliby používá reklamních triků.

Jeho vláda se prý bude odlišovat také od Blairovy éry. Až se Brown stane premiérem, Labouristická strana prý "získá zpět svou duši". Oporou v tom mají být Brownovi mravní zásady, kterým jej naučil jeho otec, skotský farář anglikánské církve.

"Obnova projektu Nového labourismu musí a bude spočívat na základních pravdách: na flexibilní ekonomice a na veřejných a soukromých službách, které nestojí proti sobě, ale spolupracují," dodal Brown. Přislíbil také pokračování v boji proti terorismu a veškerou hmotnou i morální podporu britských jednotek v Iráku a Afghánistánu.

Celkové vyznění řeči však bylo podle ohlasů spíše rozpačité a nesplnilo očekávání.

Čeká se Blairův projev

Blairův projev, zřejmě poslední ve funkci premiéra, zazní v úterý. Očekává se, že se Blair bude věnovat jednak bilanci svého působení, ale také programu a budoucímu směřování strany, i když ji již nebude řídit. Některé zdroje uvádějí, že Blair se pokusí využít zbytku své vlády, aby doma upevnil své reformy a aby se pokusil zazářit na mezinárodní scéně.

Reklama

Související témata:

Související články

Tony Blair odejde z funkce asi příští rok

Britský premiér Tony Blair odejde z čela vlády s největší pravděpodobností v druhé polovině roku 2007. S odvoláním na nejmenované místní politiky a analýzy...

Výběr článků

Načítám