Hlavní obsah

Gorbačovovi zakázali na pět let vstup na Ukrajinu, podpořil anexi Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina zakázala bývalému sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi na pět let vstup do země. Oznámila to ukrajinská média s odvoláním na informaci kontrarozvědky SBU. Krok je podle SBU trestem za Gorbačovovu veřejnou podporu ruské anexe ukrajinského Krymu.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Michail Gorbačov

Článek

Rozhodnutí o zákazu vstupu pro prvního a posledního sovětského prezidenta potvrdila listu Ukrajinska pravda mluvčí SBU Olena Hitljanská: „Opravdu mu zakázali vstup na pět let v zájmu zajištění státní bezpečnosti kvůli veřejné podpoře vojenské anexe Krymu.“

O bezprostřední příčině tohoto kroku se SBU nezmínila, podle kyjevských médií byl ale impulzem Gorbačovův rozhovor pro britský list The Sunday Times z minulé neděle. Označil v něm ruskou anexi Krymu za správné řešení.

„Jsem vždy pro svobodný projev vůle lidu a na Krymu chtěla většina znovusjednocení s Ruskem,” řekl Gorbačov v rozhovoru. „Být na místě Vladimira Putina, postupoval bych stejně,” dodal.

Pětaosmdesátiletý Gorbačov ruskou politiku vůči Ukrajině podpořil už několikrát, už dříve schvaloval anexi Krymu. Mnoho ukrajinských poslanců opakovaně vyzvalo k bojkotu jeho osoby. Na tyto návrhy bývalý sovětský vůdce odpovídal konstatováním, že na Ukrajinu nejezdí a jezdit nehodlá.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Profimedia.cz

Krym láká turisty na letní dovolenou

Poté zveřejnění rozhodnutí SBU ukrajinský poslanec Anton Heraščenko řekl, že by měl Kyjev žádat, aby byl zakázán Gorbačovovi vstup do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám